Shutterstock
Muuttoaalto kivikausi Eurooppa.

Homo sapiens kwam 12.000 jaar eerder dan gedacht naar Europa

Een nieuw onderzoek, omschreven als ‘ambitieus en provocerend’, schuift het moment dat de eerste mensen uit het Midden-Oosten naar Europa kwamen drastisch op.

Geleerden gaan er al enige tijd vanuit dat de eerste mensen van het geslacht Homo sapiens zo’n 42.000 jaar geleden vanuit Afrika naar Europa kwamen.

Maar nu duidt nieuw onderzoek erop dat Homo sapiens in drie golven arriveerde, waarvan de eerste 12.000 jaar eerder plaatsvond dan we dachten.

De eerste ontdekking die suggereerde dat de geschiedenisboeken mogelijk herschreven moeten worden, was een kleine mensentand, die in 2022 werd gevonden in de Grotte Mandrin, een grot in de Franse Rhônevallei.

Onderzoek wees uit dat hij circa 54.000 jaar oud was. In de grot werden ook pijl- en speerpunten gevonden, die uit dezelfde periode zouden stammen.

Europa Migratie stenen

Enkele van de bewerkte stenen uit de Grotte Mandrin. Een eurocent geeft de grootte aan.

© Laure Metz & Ludovic Slimak

Nieuwe studie: drie migratiegolven

Deze nieuwe vondsten zijn verder onderzocht door archeoloog Ludovic Slimak van de universiteit van Toulouse, die in een nieuwe studie stelt dat de migratie van Afrika naar Europa waarschijnlijk in drie golven plaatsvond: 54.000, 45.000 en 42.000 jaar geleden.

Door de stenen werktuigen die rond de Grotte Mandrin zijn gevonden te vergelijken met eerdere exemplaren uit het Midden-Oosten, toonde het team van Slimak aan dat de werktuigen waarschijnlijk niet allemaal dezelfde oorsprong hebben.

Hoewel de eerste mensen in Europa waarschijnlijk uit de Levant kwamen, zoals eerder al werd gedacht, kwamen de drie golven uit verschillende culturen in dat gebied, zo stellen de onderzoekers.

Paleoantropoloog Chris Stringer van het Natural History Museum in Londen noemt Slimaks nieuwe theorie ‘ambitieus en provocerend’.

‘Het bewijs dat er veel vroege groepen Homo sapiens naar Europa kwamen, is toegenomen,’ zegt hij.