Liu Kun/SIPA/Ritzau Scanpix
China gouden zegel Zhang Xianzhong

Wrede rebellenleider verloor kostbaar gouden zegel tijdens zeeslag

Tijdens de opgraving van een van de grootste schatten van China hebben archeologen een spectaculaire goudvondst gedaan.

Bij een spectaculaire opgraving in de Chinese provincie Sichuan is een zeer kostbaar zegel gevonden dat van een Chinese prins is geweest.

Sinds januari hebben archeologen op deze site meer dan 10.000 voorwerpen gevonden, die in 1646 bij een grote zeeslag naar de bodem van de rivier Min Jiang zijn gezonken.

Volgens de krant China Daily omvatten de vele voorwerpen goud, zilver, munten, sieraden en wapens, die toebehoorden aan de wrede rebellenleider Zhang Xianzhong.

Hij leidde in de 17e eeuw een boerenopstand tegen de Ming-dynastie en veroverde onder andere Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, waar hij zichzelf in 1644 uitriep tot keizer.

Vloot liep in hinderlaag

Twee jaar later verliet Zhang Xianzhong de stad om de Chinese provincie Hubei te veroveren. Maar onderweg werd zijn enorme vloot aangevallen door een generaal van de Ming-dynastie, die ongeveer 1000 van zijn schepen tot zinken bracht.

Aan boord was onder andere het bijna 8 kilo wegende gouden zegel, dat volgens de inscriptie van een prins van de Ming-dynastie was geweest. Zhang Xianzhong had het zegel waarschijnlijk geroofd.

De zelfbenoemde keizer, die volgens historische bronnen talloze burgerslachtoffers maakte, kwam in 1647 om bij een veldslag.

Meer dan 60.000 voorwerpen gevonden

De opgraving van de verloren schatten begon in 2017, nadat er op de zwarte markt voorwerpen uit de Ming-dynastie waren opgedoken.

De politie onderzocht de zaak en ontdekte meerdere illegale opgravingen langs de oever van de Min Jiang.

Daarom organiseerden de autoriteiten zelf een opgraving, die tot nu toe heeft geresulteerd in de vondst van ruim 60.000 voorwerpen.