Waarom werd Hongkong Chinees?

Waarom gaven de Britten het recht op hun kroonkolonie op?

Groot-Brittannië gaf in 1997 Hongkong terug aan China. Het was politiek, economisch en geografisch gezien niet mogelijk om het recht op de kroonkolonie te handhaven.

Hongkong werd in 1842 Brits, nadat Groot-Brittannië de eerste opiumoorlog tegen China had gewonnen. Bij het vredesverdrag werd bepaald dat het militair zwakke China Hongkong moest afstaan
aan de Britten. Het eiland werd een belangrijke vlootbasis en handelsstad van het Britse imperium, dat goed verdiende aan de opiumexport naar China.

In 1860 namen de Britten ook het schiereiland Kowloon over, en in 1898 huurden ze een groot deel van het vasteland – New Territories. Tegen het eind van de huurperiode in 1997 eiste China alles terug. In principe hadden de Britten Hongkong en Kowloon kunnen houden, want die stonden niet in het verdrag. Maar ze besloten ervan af te zien. Praktisch gezien was het onmogelijk een grens te trekken tussen de wijken in Hongkong en de voorsteden op het vasteland. Hongkong zou bijvoorbeeld afgesneden worden van zijn internationale vliegveld.

Bekijk ook ...