Photo by S. Hu, Edited by T. Wang
Ezel in Chinees graf

Vrouw nam polo-ezel mee in het graf

Een Chinese vrouw was blijkbaar zo gek op polo dat ze ook na haar dood wilde blijven spelen.

Een adellijke Chinese vrouw uit de 9e eeuw was zo gek op polo dat ze samen met haar rijdieren – drie ezels – werd begraven.

Volgens wetenschappers is dit de eerste keer dat archeologische vondsten aantonen dat er in China ezelpolo werd gespeeld.

‘Ook al wordt lvju (ezelpolo, red.) genoemd in verschillende historische bronnen, er zijn nooit archeologische resten gevonden,’ schrijven de Chinese archeologen in een recent gepubliceerd onderzoek.

Keizer was bezeten van polo

De botten van minstens drie ezels zijn gevonden in het graf van de adellijke Cui Shi, die in 878 overleed in de stad Xi’an. Op dat moment was polo met paarden ongekend populair bij de elite van de Tang-dynastie (618-907).

De keizer uit die tijd, Xizong, was zo bezeten van polo dat hij zijn belangrijkste generaals benoemde op basis van hun prestaties bij een polowedstrijd.

De man van Cui Sui, Bao Gao, die een oog was verloren bij een polowedstrijd, werd op deze manier benoemd.

Ezels waren slim en rustig

Ook vrouwen uit de maatschappelijke bovenklasse gingen massaal polo spelen, maar volgens bronnen kozen zij voor ezelpolo; dat was minder gevaarlijk. De slimme en rustige ezels raakten niet zo snel in paniek als paarden.

Scans van de botten van de ezels die in het graf zijn gevonden laten duidelijk zien dat de dieren tijdens hun leven veel hebben gelopen en vaak snel hebben gedraaid. Dat gebeurt in een polowedstrijd natuurlijk vaak, terwijl een pakezel juist maar één richting op loopt.

Wetenschappers vermoeden dat Cui Shi haar ezels mee in het graf nam om na haar dood verder te kunnen spelen.