H. Zhao, Shutterstock

’s Werelds oudste muntenfabriek maakte bizarre munten

De eerste munten waren groot, zwaar en nogal onhandig om mee te nemen, blijkt uit een sensationele vondst in China.

In Guanzhuang in de zuidoostelijke Chinese provincie Hunan hebben archeologen een spectaculaire vondst gedaan. Bij de opgraving van een oude bronsgieterij troffen ze mallen van klei aan uit de periode 640-550 v.Chr., waarmee munten werden gemaakt.

Dat maakt de bronsgieterij de oudste muntenfabriek ter wereld. Er werden ook twee munten gevonden die ter plaatse waren gegoten.

‘Het maken van munten was een van de meest revolutionaire financiële uitvindingen in de geschiedenis van de mens,’ zegt opgravingsleider Hao Zhao van de universiteit van Zhengzhou.

De archeologen vonden maar liefst 54 voorwerpen van klei waarmee munten werden gegoten. Ze waren allemaal even groot.

‘De kleimallen waren met meetinstrumenten heel nauwkeurig gemaakt om de grootte te reguleren en verschillen te minimaliseren,’ concluderen de Chinese archeologen.

Dronefoto van de opgraving van de muntenfabriek. Rode stippen geven aan waar kleimallen werden gevonden, groene punten waar munten werden gevonden.

© Z. Qu & H. Zhao/Zhengzhou University

Munten volgden echte spaden op

De munten, die tijdens de Zhou-dynastie (1022 tot 256 v.Chr.) in de werkplaats werden gemaakt, hadden de vorm van minispaden van 10 x 5 cm. Daarom noemen historici ze spademunten.

Oorspronkelijk gebruikten de Chinezen echte werktuigen als betaalmiddel, zoals grote spaden. Dus toen China munten ging produceren, was het logisch om die de vorm van kleine spaden te geven.