Hangzhou Liangzhu Archaeological Site Administrative District Management Committee

Raadsel opgelost: Daarom ging het Chinese Venetië ten onder

4300 jaar geleden sloeg de rampspoed toe en was het over en uit voor de steentijdstad met haar kanalen, dammen en stadsmuur.

190 kilometer ten zuidwesten van Shanghai lag ooit een stad die wel het Venetië van China is genoemd.

De 30.000 inwoners van Liangzhu bouwden dammen en temden een zijrivier van de machtige Jangtsekiang. Zo creëerden ze een stad zonder straten – in plaats daarvan voeren ze rond op kanalen zoals in het huidige Venetië.

Maar zo’n 4300 jaar geleden verdween de Liangzhu-cultuur op mysterieuze wijze. Nu hebben Chinese en Oostenrijkse onderzoekers ontdekt waarom de stad verlaten werd.

‘Op de ruïnes lag een dunne laag klei, die wijst op een verband tussen overstromingen van de Jangtsekiang en de ondergang van de geavanceerde cultuur,’ zegt Christoph Spötl van de universiteit van Innsbruck.

Met geoloog Haiwei Zhang van de Xi’an Jiaotong-universiteit in China onderzocht hij stalagmieten in druipsteengrotten om te zien wat de afzettingen ons kunnen vertellen over het klimaat toen Liangzhu ten onder ging.

VIDEO: Ga mee op een virtuele reis door het Chinese Venetië.

Video

21 jaar stortregens

Het bleek dat de regenval 4345 jaar geleden toenam. 21 jaar op rij viel er buitengewoon veel regen.

‘De enorme moessonregens hebben waarschijnlijk geleid tot overstromingen van de Jangtsekiang en haar zijrivieren. Zelfs de geavanceerde dijken en kanalen waren hier niet tegen bestand, waardoor Liangzhu werd verwoest en de mensen moesten vluchten,’ besluit Zhang.