Sanxingdui Museum

Archeologen vinden heilige boom van China

Archeologen juichen: 3000 jaar oude legende is mogelijk waar.

Bij opgravingen van steden uit de oudheid worden wel vaker bomen gevonden. Toch keken Chinese archeologen hun ogen uit toen ze in een oude offerput een bijna 4 meter hoog exemplaar vonden.

De boom in de zuidwestelijke provincie Sichuan was zelfs in brons gegoten.

De vondst stamt uit de Shu-dynastie en werd gemaakt tussen 1600 en 1046 v.Chr. De onderzoekers van het Sanxingdui Museum vonden ook resten van vijf andere, kleinere bronzen bomen.

De bronzen boom lag onder een dikke laag ivoor en andere offergaven. Daardoor nam de opgraving vier maanden in beslag.

VIDEO: Zie de archeologen boven de offerput ‘zweven’

De Chinese musea hebben nu twee grote bronzen bomen. De archeologen denken dat de bomen mogelijk verbonden waren met een van de weinige nog bekende legenden uit de Shu-dynastie, die nauwelijks schriftelijke sporen naliet.

Legende verhaalt van twee bomen

Ruim 3000 jaar geleden vereerden de Chinezen de zon, en volgens de legende brachten negen vogels elke dag negen zonnen van een boom in het oosten naar een boom in het westen. Mensen op aarde zagen alleen de vogels en wisten daarom niet dat er meerdere zonnen waren.

Het ligt voor de hand om aan te nemen dat de bronzen vondsten voor de heilige bomen uit de legende staan, maar de archeologen willen nog niet uitsluiten dat de bomen eigenlijk één enorme boom zijn die in meerdere stukken is opgebroken.