Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences
Keizerlijk toilet uit China

Archeologen vinden 2400 jaar oud keizerlijk toilet

Bij de opgraving van een paleis in China is een indrukwekkend toilet gevonden, dat waarschijnlijk van niemand anders dan de toenmalige Chinese keizer was. Het had zelfs een spoelfunctie.

Bij de opgraving van een keizerlijk paleis in Yueyang in het zuiden van China hebben archeologen een verrassende ontdekking gedaan.

‘Iedereen was eerst verbaasd. En toen begonnen we te lachen,’ vertelt Liu Rui van de afdeling Archeologie van de Chinese academie voor Sociale Wetenschappen – een van de archeologen die bij de opgraving betrokken was. De verrassende vondst was een 2400 jaar oud toilet.

Terwijl de meeste Chinezen in die tijd hun behoefte in een emmer of iets dergelijks deden en vervolgens zelf moesten opruimen, kon het toilet in Yueyang doorspoelen.

Keizerlijk toilet uit China

De archeologen weten nog niet zeker of het toilet was bedoeld om op te zitten, of dat de keizer er schrijlings boven stond.

© Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences

Moet van de keizer zijn geweest

‘Een luxeobject als een toilet met spoelfunctie moet van een voornaam lid van de samenleving zijn geweest,’ zegt Rui. Het is het eerste toilet met spoelfunctie dat in China is opgegraven.

Waarschijnlijk was het van een van de laatste keizers van de Qin-dynastie, Qin Xiaogong (381-338 v.Chr.) of diens vader Qin Xian’gong (424-362 v.Chr.), of van de eerste keizer van de Han-dynastie, Liu Bang (256-195 v.Chr.).

De Chinezen waren niet de eersten die toiletten maakten die konden doorspoelen. Dat was de Indusbeschaving in het huidige Pakistan. Hier zijn toiletten met primitieve spoelfunctie uit 2500 v.Chr. gevonden. Maar de vondst laat zien dat de oude Chinezen de technologie ook hadden.

De archeologen onderzoeken nu de binnenkant van het toilet in de hoop resten van menselijke ontlasting te vinden, die inzicht kunnen geven in het dieet van de keizer.

Vondst van muurdecoratie in China

Er zijn ook diverse versieringen gevonden, die waarschijnlijk afkomstig zijn van de paleismuren.

© Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences