Lesekreis & Marie-Lan Nguyen
Stadion Marie-Lan Nguyen

Wat was het eerste stadion?

Ongeveer 2800 jaar geleden renden er Griekse atleten door het oudst bekende stadion in de geschiedenis. De gigantische sportarena’s van nu lijken echter weinig op dit oude stadion.

Het oudst bekende stadion is dat in Olympia, waar in de Griekse oudheid vanaf 776 v.Chr. de Olympische Spelen plaatsvonden. Het allereerste stadion leek echter in niets op de gigantische sportterreinen die we nu bouwen voor grote evenementen.

Het stadion in Olympia bestond eigenlijk uit een grasveld en een circa 200 meter lange baan van klei. Hier streden de atleten destijds om de titel van de snelste man ter wereld.

VIDEO: Olympische Spelen in de oudheid

Video

Ruimte voor 45.000 toeschouwers

Naast de baan stond een podium met stenen zitplaatsen. Hier zaten de scheidsrechters, die de atleten nauwlettend in de gaten hielden.

Verder waren er geen zitplaatsen of tribunes in het stadion, dus de toeschouwers stonden of zaten op de grond. Gelukkig liep het terrein langs de baan schuin op, waardoor het publiek de sportevenementen prima kon zien.

Historici schatten dat er ongeveer 45.000 mensen tegelijk naar de snelle atleten konden komen kijken.

In 2004 kreeg de antieke Griekse arena opnieuw bekendheid. Toen werden er namelijk Olympische Spelen georganiseerd in Athene, en het kogelstoten voor zowel mannen als vrouwen vond plaats in het antieke stadion in Olympia.

LEES OOK: Qatar is gebouwd op gas, olie en dode migranten