Tienerskelet blaast Griekse mythe nieuw leven in

In de Griekse mythologie worden mensen bij bosjes geofferd. Een vondst op het Griekse vasteland duidt erop dat de mythen een kern van waarheid hadden.

Het tienerskelet lag richting het oosten en tussen twee stenen toen het gevonden werd.

© Grieks ministerie van Cultuur

Een Griekse mythe verhaalt dat er samen met een groot aantal dieren een jongen geofferd werd op de berg Lycaeus. Na het offer werd het vlees bereid en opgegeten. Iedereen die van het mensenvlees at, zou negen jaar lang een wolf zijn.

En een nieuwe vondst wijst erop dat dit meer is dan een legende. Op de top van de Lycaeus hebben archeologen namelijk het skelet van een tiener gevonden, omringd door dierenbotten.

De legende leeft

Veel van de oude schrijvers, onder wie Plato, gewaagden van mensenoffers op de berg Lycaeus. Er waren op deze berg echter nooit overblijfselen gevonden die dit verhaal ondersteunden.

Tot nu. Vorige week maakte het Griekse ministerie van Cultuur bekend dat er een 3000 jaar oud skelet was gevonden op de berg – precies op de plek waar de oude Grieken offers brachten aan de oppergod Zeus.

'Het is bijna te mooi om waar te zijn,' aldus Jan Bremmer, emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een genuanceerd beeld

Het skelet, dat naar het oosten gericht was, lag tussen twee rijen stenen, en het bekken was bedekt met een stenen plaat, wat erop wijst dat het om een offer ging.

Jan Bremmer voegt eraan toe dat het beeld van het oude Griekenland wellicht moet worden bijgesteld naar aanleiding van de vondst:

'Enerzijds is er het beeld van Griekenland als de wieg van beschaving en van de democratie, anderzijds zijn er ook die mythes vol wreedheden,' zegt hij. Nu wordt onderzocht of het skelet daadwerkelijk is geofferd, en dus of de mythe waar is.