Spartaanse soldaten moesten niet alleen hun rijk verdedigen en uitbreiden, maar ook voorkomen dat de slaven, de heloten, in opstand kwamen.

Spartaanse soldaten werden keihard gedrild

Het was niet makkelijk om Spartaan te zijn. Zwakke zuigelingen werden in de steek gelaten, en jongens moesten al vanaf hun 7e naar een trainingskamp. Het doel was om het sterkste leger ter wereld te creëren.

5 februari 2015

Spartanen werden zwaar op de proef gesteld

Lijfstraffen, honger en vernedering. Geen middel werd geschuwd om het beruchte Spartaanse leger te voorzien van geharde, onbevreesde soldaten.

Beproeving 1: Zuigelingen moesten voor een raad bewijzen wat ze waard waren. Werden ze te zwak bevonden of hadden ze een gebrek, dan werden ze in het bos of op een berghelling achtergelaten.

Beproeving 2: Nageslacht was zo belangrijk dat mannen die er niet in slaagden hun vrouw te bezwangeren, een jonge, vruchtbare man moesten inhuren om de klus te klaren.

Spartaanse opvoeding was streng

Volgens de Griekse historicus Plutarchus (geboren in 46 n.Chr.) was de Spartaanse politicus Lycurgus verantwoordelijk voor de strenge opvoeding van de Spartanen.

Lycurgus was naar verluidt de broer van de koning, en werd na diens overlijden regent. Lycurgus heeft waarschijnlijk nooit bestaan, maar hij stond wel symbool voor de Spartaanse samenleving, die straf boven beloning plaatste.

Lees meer over de beproevingen van de Spartanen

Wil je meer weten over de beproevingen waar Spartaanse mannen mee te maken kregen? Lees het artikel '5 redenen dat Spartanen het zwaar hadden' uit Historia 2/2015:

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...