Italië heeft besloten een deel van het zogeheten Parthenonfries aan Griekenland af te staan. In de oudheid sierde het 160 meter lange meesterwerk de heilige hal van het machtige Parthenon in Athene.
Maar in de 19e eeuw werden grote delen ervan naar Engeland verscheept. Een ander stuk belandde in Italië.
De Grieken mogen het fragment van 35 x 31 cm vier jaar tentoonstellen en geven als tegenprestatie een ander fragment in bruikleen aan een Italiaans museum.
De afspraak tussen de landen zet het British Museum, dat momenteel 128 meter van het fries in zijn collectie heeft, onder druk.
Boris Johnson draait
Sinds de onafhankelijkheid van Griekenland in 1832 weigerden opeenvolgende Britse regeringen het fries af te staan, met als argument dat het rechtmatig was verworven: in 1801 zouden de Britten een deal hebben gesloten met het Ottomaanse Rijk, waartoe Griekenland behoorde. Er is echter geen bewijs van.
In de 19e eeuw maakten de Atheners kalk voor huizen van marmer uit de oudheid. Dat het fries er niet meer was geweest als de Britten het niet hadden gered, maakt het British Museum echter nog niet tot de rechtmatige eigenaar: in een resolutie van UNESCO uit september 2021 werden de Britten opgeroepen het fries af te staan.
De regering van Boris Johnson stelde daarop dat het nu aan het British Museum is om over het lot van het fries te beslissen.