Scheepswrak uit de oudheid open voor het publiek

Voor het eerst kunnen particulieren nu een duikpak aantrekken om een van de grootste en fraaiste scheepswrakken uit de Griekse oudheid van dichtbij te bekijken.

Doorgaans zijn scheepswrakken uit het oude Griekenland verboden terrein voor toeristen en andere particulieren omdat de autoriteiten bang zijn voor diefstal en vandalisme. Maar nu wordt er een uitzondering gemaakt.

Bij het eiland Alonissos niet ver van het Griekse vasteland ligt het wrak van Peristera, dat nu toegankelijk is voor hobbyduikers.

Wrak leverde kennis op over scheepsbouw

Het 30 meter lange schip zonk eind 5e eeuw v.Chr. Na de ontdekking in 1991 moesten archeologen hun beeld van de scheepsbouw in het oude Griekenland bijstellen: de Grieken bleken grotere schepen te kunnen maken dan gedacht.

Hoewel het grootste deel van de houten romp al lang is weggerot, ligt de lading van zo’n 4000 amfora’s nog op de zeebodem.

‘Hoewel ik al jaren als onderwaterarcheoloog werk, stond ik versteld toen ik het wrak voor het eerst zag,’ zeg Dimitris Kourkoumelis, de archeoloog die het project om het gebied open te stellen leidde.

Schip is ook in virtual reality te zien

Je hoeft geen nat pak te halen om het wrak te kunnen bewonderen. Het wordt ook toegankelijk als virtual reality-omgeving in een informatiecentrum op het land.

Het project omvat tevens drie andere scheepswrakken in het gebied en is deels gefinancierd door het BlueMed-programma van de EU.