Oude Grieken hielden van fair play

De oude Grieken en Romeinen hechtten zozeer aan fair play dat renpaarden geen lange, succesvolle carrière beschoren was.

Paardenrennen

Paardenrennen was een grote industrie in het Romeinse Rijk en werd in 648 v.Chr. in het oude Griekenland onderdeel van de Olympische Spelen.

© Wikipedia

Het Amerikaanse renpaard Man o’ War had in het oude Griekenland nooit zo beroemd kunnen worden.

De Grieken hadden bij de paardenrennen namelijk een speciale fair play-regel: als een paard eenmaal een race had gewonnen, mocht de eigenaar nooit meer met dit of een van zijn andere paarden deelnemen aan een wedstrijd. Daardoor kon iedereen slechts één keer een paardenrace winnen.

Dat blijkt uit een inscriptie op een steentablet die is gevonden in de Turkse plaats Konya.

Oudste regels ter wereld

De 2000 jaar oude inscriptie beschrijft de regels van de toenmalige paardenrennen. Het zijn de oudste gedocumenteerde wedstrijdregels.

De tablet is onderdeel van een hippodroom dat de Grieken en de Romeinen gebruikten voor de rennen. De inscriptie is geschreven in het Oud-Grieks, maar de tablet werd door de Romeinen gebruikt als eerbetoon aan de Romeinse jockey Lukuyanus.

Iedereen kreeg een eerlijke kans

Sinds de oudheid worden over de hele wereld paardenrennen gehouden, maar de regels zijn in de loop der jaren veranderd. Tegenwoordig is het geen probleem om na het winnen van een race opnieuw mee te doen.

In de oudheid kreeg iedereen echter een eerlijke kans om te winnen.

‘Het was een mooie regel, die liet zien dat paardenrennen – anders dan nu – was gebaseerd op beschaafd gedrag,’ aldus professor Hasan Bahar van de geschiedenisfaculteit van de universiteit van Selçuk.

De sterrenstatus die Man o’ War kort na de Eerste Wereldoorlog bereikte in de Verenigde Staten, was dus in de oudheid niet mogelijk geweest.