Orakel uit de oudheid gevonden in Griekse put

Voor het eerst is er een orakel uit de oudheid opgedoken in de Griekse hoofdstad Athene.

De put werd gevonden in Kerameikos ten noordoosten van de Akropolis.

In het centrum van Athene, even ten noordwesten van de Akropolis, ligt de oude pottenbakkerswijk Kerameikos. Al sinds de oudheid staat dit gebied bekend als zeer vruchtbaar dankzij de rivier de Eridanos die erdoorheen stroomt.

De oude Grieken legden er dan ook een groot aantal waterputten aan om de inwoners van de stad van schoon drinkwater te voorzien. En nu blijkt dat er niet alleen water in de putten van Kerameikos zit.

In een put hield zich namelijk een 1800 jaar oud orakel schuil, gewijd aan de god Apollon.

In Kerameikos worden al een eeuw lang opgravingen gedaan, maar pas in 2012 werd het object gevonden dat nu een orakel blijkt te zijn: een zogeheten omphalos. Een omphalos is een kegelvormige steen die de navel van de wereld symboliseert.

Archeologen vonden het orakel in een ronde put met meer dan 20 inscripties in het Oudgrieks, die allemaal deze zin herhaalden:

'Kom tot mij, o Paean, en breng mij het ware orakel.'

Paean was een bijnaam van Apollon Hij was de god van de waarzeggerij, cultuur en wetenschap, en zijn bekendste orakel staat in de plaats Delphi.

De put waar het orakel in zat, heeft een doorsnee van maar 65 centimeter.

© Jutta Stroszeck

Heilig water

De oude Grieken vroegen vaak orakels om raad, bijvoorbeeld als ze op zoek waren naar een geliefde, ziek waren of wilden weten wat de toekomst in petto had.

Vanwege de belangrijke rol die orakels speelden voor de Grieken, werd het Atheense orakel in het water gezet, denken de archeologen.

'Water, met name drinkwater, was heilig voor de oude Grieken. Volgens hen werd het beschermd door nimfen,' aldus Jutta Stroszeck, die de opgraving in Kerameikos leidt.