Nikos Giannoulakis

Herakles na 122 jaar herenigd met zijn hoofd

Het standbeeld van de Griekse held ging 2000 jaar geleden verloren. Nu hebben archeologen eindelijk het laatste deel gevonden.

In 1900 werd er een oud-Grieks scheepswrak gevonden bij het Griekse eiland Antikythera, en sindsdien willen onderzoekers graag meer weten over zijn raadselachtige lading. Mariene archeologen haalden een standbeeld uit het wrak, maar er was één probleem.

Het standbeeld miste een hoofd – tot dit jaar. Tijdens een nieuwe opgraving dook een hoofd van een oud standbeeld op, en volgens de archeologen bestaat er geen twijfel over de afkomst daarvan.

‘Het is zonder twijfel Herakles’, verzekert de archeoloog Lorenz Baumer van de Zwitserse universiteit van Genève ons. Hij vertelt dat het standbeeld twee keer zo groot is als een mens, een grote baard heeft, een karakteristiek hoofd en kort haar. Nu moet worden onderzocht of de twee delen van het beeld kunnen worden samengevoegd.

Statue af Herkules manglende hoved

Het hoofd van Herakles zou horen bij dit hoofdloze beeld dat 120 jaar geleden op dezelfde plaats werd gevonden.

© F. Tronchin/National Archaeological Museum, Athens.

Scheepswrak bevatte oudste computer ter wereld

Het is niet voor het eerst dat het Wrak van Antikythera iets bijzonders biedt. Al in 1901 vonden duikers een metalen mechanisme dat de oudste bekende analoge computer ter wereld bleek te zijn.

Maar het scheepswrak, dat uit de 1e eeuw n.Chr. stamt, bevat waarschijnlijk nog meer schatten.

In 1901 ging een groter marmeren standbeeld verloren tijdens een poging tot berging – het ligt nog steeds op de bodem van de zee. En daarnaast denken archeologen dat ‘natuurlijke stenen’ die in 1900 werden weggegooid, eigenlijk overgroeide standbeelden waren.

Bekijk een filmpje over het Antikythera-mechanisme: