L. Lamont/Athenian Agora Excavations
close-up van de inscripties in de kruik

Grieken kerfden vloeken in kruik

Griekse archeologen hebben een bijzondere, 2300 jaar oude kruik gevonden. De vloeken daarop moesten slachtoffers zwaar leed toebrengen.

In 2006 vonden Griekse archeologen in Athene een ongewone kruik, die de poten en schedel van een kip bevatte. Het betrof niet de overblijfselen van een van de betere diners uit de oudheid, maar een kruik vol vervloekingen en zwarte magie.

De kruik is nu in detail onderzocht en de inscripties aan de binnenkant vertellen dat de vloeken bedoeld waren voor 55 met name genoemde Atheners. Onderzoekers zijn erin geslaagd de toverkruik te dateren tussen 325 en 270 v.Chr.

De kippenbotten en de schedel waren doorboord met een spijker, wat ook een teken was dat een soort voodoopraktijk de 55 Atheners schade moest berokkenen.

‘Door de kop en poten van de kip eraf te draaien en ze te doorboren, zou de vloek dezelfde lichaamsdelen van de slachtoffers verlammen,’ legt hoogleraar Griekse Oudheid Jessica Lamont van de Yale University in de VS uit.

Kippenbotten gevonden in de kruik

De kruik met kippenbotten is gevonden op het grote plein van Athene, de agora.

© Craig Mauzy/Athenian Agora Excavations

Getuigen moeten zwijgen

Vervloekingen waren gebruikelijk in de oudheid, en iedereen sprak ze uit over zijn vijanden, concurrenten of kwelgeesten. Slechts zelden werden er echter vloeken op kruiken geschreven. Vaker krasten de Atheners de namen van hun slachtoffers in kleine loden tabletten.

Handschriftdeskundigen hebben vastgesteld dat de 55 namen op de pot door zeker twee personen zijn geschreven. Onderzoekers denken dat het om tegenstanders of getuigen gaat in een ophanden zijnde rechtszaak, die vervloekt moesten worden.