Jose HERNANDEZ Camera 51 & BreizhAtao/Shutterstock.com/Attica Security Division
Kreikkalainen kultakolikko

Duurste antieke gouden munt ter wereld gered door politie

Een Albanese smokkelbende moest vluchten toen de politie hun voorraad illegale antiquiteiten oprolde, met daarbij een gouden munt die op een duizelingwekkend bedrag werd getaxeerd.

5,7 miljoen euro. Dat was het bedrag dat de duurste antieke munt ter wereld eerder dit jaar opleverde op een Zwitserse veiling.

Nu heeft de Griekse politie een nog mooier exemplaar van de munt gered tijdens een inval bij een groep antieksmokkelaars in Athene.

Zowel de recordhouder als deze nieuw ontdekte gouden munt dateren uit de 3e eeuw v.Chr. en werden geslagen in de oude Griekse kolonie Pantikapaion aan de oostkust van de Krim.

Het was een stater – de munt die werd gebruikt als gewichtsstandaard. Ze werden meestal van zilver gemaakt en gouden staters waren, zelfs in het oude Griekenland, zeer waardevol.

En de nieuwe munt is nog mooier dan de munt die dit jaar is verkocht, omdat het motief precies in het midden van de munt is geplaatst.

Gevlucht voor de politie

De politie deed op 16 september een inval in de buurt van het Olympisch Taekwondo-stadion in Athene. Ze waren getipt dat een lid van de Albanese smokkelbende – ‘Tzoni’ – op het punt stond een deal te sluiten met een andere smokkelaar.

En inderdaad. De smokkelaars wisten te ontsnappen, maar de politie vond 31 historische objecten, waaronder de waardevolle munt.

De objecten werden overgebracht naar het Archeologisch Museum van Piraeus, en de munten naar het Numismatisch Museum van Athene.

Hier werd het gouden beeldje geschat op een waarde van ongeveer 45 miljoen euro, iets meer dan de munt die eerder dit jaar werd verkocht.

De waardevolle munt zal echter waarschijnlijk niet worden verkocht, maar beschermd Grieks cultureel erfgoed worden en permanent worden overgebracht naar een museum.

31 objecten gevonden tijdens politie-inval

Nu moeten museummedewerkers vaststellen of de 31 objecten uit bekende collecties zijn gestolen of illegaal zijn opgegraven.

© Attica Security Division