Langs de weg naar de tempel stonden vele schathuizen. Hier sloegen de stadstaten hun rijkdommen en offeraltaars op. Zo stalde het rijke Siphnos 10% van zijn goud en zilver in Delphi. De beveiliging was uitstekend: Apollon waakte er immers over.

Delphi was centrale bank van Griekenland

De orakelstad Delphi in het midden van Griekenland diende als schatkamer voor veel van de Griekse stadstaten. Hier konden ze hun rijkdommen opslaan onder het toeziend oog van Apollon.

Delphi was één grote schatkamer

De Apollontempel in Delphi puilde uit van de schatten uit de hele Griekse wereld. Er waren kunstwerken van marmer, brons en goud die aan het orakel waren geschonken als dank voor een goed advies.

Daarnaast bouwden de rijkste stadstaten schatkamers op de heilige grond rond de tempel. Deels waren het offerplaatsen, waar vertegenwoordigers van de stadstaten offers brachten aan Apollon, maar ze dienden ook als echte schatkamers, waar de steden hun rijkdommen opsloegen. Zo bouwde de stad Siphnos een schatkamer waar een tiende van de opbrengst van de plaatselijke goud- en zilvermijnen lag opgeslagen.

Delphi werd bescherm door mensen en goden

De vele rijkdommen trokken natuurlijk gespuis aan, maar Delphi was goed beschermd door soldaten van de Griekse Bond en door de goden. Toen de Perzen in 480 v.Chr. de stad wilden plunderen, konden ze haar niet bereiken vanwege noodweer en steenlawines. De god Apollon had zijn heiligdom verdedigd.

Lees het hele artikel over het steenrijke Delphi en het alwetende orakel van Apollon in Historia 8/2014.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...