Alexander verspreidde de Griekse cultuur in een groot gebied.

Alexander de Grote en 17 andere Grieken die de weg wezen

In het oude Griekenland werd de grondslag van de westerse cultuur gelegd. 17 mannen – en één vrouw – creëerden het raamwerk van de moderne wereld.

7 april 2014 door Bjørn A. Bojesen & Martin Landin

Alexander de Grote veranderde de wereldgeschiedenis

356-323 v.Chr.: Alexander volgde op 20-jarige leeftijd zijn vader Philippus II op als koning van Macedonië, en begon meteen zijn rijk naar het oosten uit te breiden. Hij had het beste leger ter wereld, en zijn veroveringstocht bracht hem binnen een paar jaar naar Klein-Azië, Egypte en Perzië.

De jonge koning verzekerde zich van de loyaliteit van zijn troepen door ze rijkelijk te belonen en zelf altijd het leger aan te voeren. Hij was voor de duvel niet bang en raakte negen keer zwaargewond.

Het rijk van Alexander bleef maar groeien, en overal waar hij kwam bloeide de handel doordat hij miljoenen zilveren
munten in omloop bracht. In zijn kielzog volgde de hellenistische cultuur, die de loop van de wereldgeschiedenis veranderde en vandaag de dag nog zichtbaar is.

Grieken grondvestten de moderne wereld

Tot de Grieken met een invloed die nog steeds merkbaar is behoren verder het multigenie Aristoteles, die geldt als een van de grootste geesten ooit, en de stoïcus Zeno, wiens werken van belang waren voor de afschaffing van de slavernij in de VS in 1865 en de emancipatie van vrouwen begin 20e eeuw.

Download het hele artikel over de 18 belangrijkste Grieken met de knop hieronder.


Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...