Gotische graven met kostbare zilveren sieraden gevonden in Polen

De Germaanse Goten waren bekwame zilversmeden en maakten sieraden van dezelfde hoge kwaliteit als die uit het Romeinse Rijk. Nieuwe vondsten uit een enorm grafcomplex in Polen bewijzen dit eens te meer.

Hand met oude zilveren sieraden

In Noord-Polen legden archeologen 50 graven van Germaanse Goten bloot. De zilveren sieraden uit de graven zijn van bijzonder hoge kwaliteit.

© Wdecki Park Krajobrazowy

Poolse archeologen hebben een klein deel blootgelegd van een grote Gotische begraafplaats vol zilveren sieraden, die volgens de eerste analyses dateert van rond de 4e eeuw.

Olaf Popkiewicz, die archeologievideo’s plaatst op YouTube, ontdekte twee zilveren kettingen en broches – en kralen van een derde ketting – toen hij langs de rivier de Wda liep.

Hij bracht meteen een team archeologen op de hoogte, die aan het graven sloegen. De vindplaats bevindt zich in het beschermde Wda-park in het noorden van Polen, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Gdańsk.

‘In drie weken tijd wisten we meer dan 250 vierkante meter van de begraafplaats te onderzoeken en hebben we 50 Gotische graven gevonden,’ schrijven woordvoerders van het natuurpark in een vertaalde Facebookpost.

Tussen de doden vonden de archeologen ook een schat aan grafgiften, waaronder keramiek, broches, barnstenen kralen en sieraden met slangenmotieven.

Gotisch zilver was net zo zuiver als Romeins zilver

Bij de opgravingen kwamen zowel begraven als gecremeerde lichamen tevoorschijn, maar vooral de overvloed aan sieraden verbaast de onderzoekers.

Ze laten eens te meer zien dat de Goten zeer bekwame goud- en zilversmeden waren.

In 2020 ontdekten archeologen een Gotische begraafplaats in het dorp Weklice, ook in Noord-Polen, met honderden zilveren sieraden.

Gothische zilveren sieraden tegen witte achtergrond

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het metaal waarvan de Goten hun zilveren sieraden smeedden zo zuiver was dat het in veel gevallen het zilver in moderne sieraden overtrof.

© Wdecki Park Krajobrazowy

Die ‘waren gemaakt van metaal van zeer hoge kwaliteit, dat zelfs zuiverder was dan dat van sommige sieraden die vandaag de dag worden gemaakt,’ zegt archeologe Magdalena Natuniewicz-Sekuła, die niet deelnam aan de nieuwste opgravingen, tegen Science in Poland.

Volgens Natuniewicz-Sekuła was de kwaliteit van sieraden als armbanden, gespen en kledingdecoraties net zo hoog als die van Romeinse siervoorwerpen uit dezelfde periode.

Gotische grafgiften

De archeologen groeven o.a. een houten sieraad met een slangenmotief en verschillende kralen met gekleurde patronen op.

Udskåret træ-smykke med slangemotiv
© Wdecki Park Krajobrazowy
Antik perle i farvet mønster
© Wdecki Park Krajobrazowy

Scandinavische migranten plunderden Rome

De Goten waren een Germaanse stam die volgens verschillende historische bronnen in de 1e eeuw n.Chr. vanuit Scandinavië – volgens sommige historici waarschijnlijk Gotland in Zweden – over de rest van Europa uitwaaierde.

De Scandinavische migranten leefden tussen de 1e en 5e eeuw in het noorden van Polen, waarna ze verder trokken richting het Romeinse Rijk.

In 410 bereikten ze Rome, waar de ‘barbaren’ beroemd en berucht werden toen ze de Eeuwige Stad eerst belegerden en daarna plunderden.

Vervolgens splitsten de Goten zich op. De Visigoten onderwierpen een groot deel van het Iberisch Schiereiland en het zuidwesten van Gallië (het huidige Frankrijk), terwijl de Ostrogoten Italië domineerden.

Hun koninkrijken bleven echter niet zo lang in stand, en de laatste Goten werden in 711 door de Arabische Moren verslagen.