Nina R
Piramiden

Zijn de huidige Egyptenaren verwant aan de piramidebouwers?

Bijna 3000 jaar lang regeerden de oude Egyptenaren over een enorm machtig rijk. Egypte werd keer op keer aangevallen, maar niemand kon de voetstappen van de farao’s uitwissen.

Perzen, Grieken, Romeinen, Arabieren en Turken ...

Een lange reeks volkeren is in de loop van duizenden jaren het oude Egypte binnengevallen, maar ondanks de enorme migratie leven de erfgenamen van de oude piramidebouwers nog steeds in Egypte.

Dat blijkt onder meer uit een studie uit 2017 van Duitse onderzoekers van de universiteit van Tübingen.

Ze vergeleken DNA-monsters van 100 Egyptenaren met 90 mummies die tussen 1400 v.Chr. en 400 n.Chr. leefden.

Uit de analyse bleek dat moderne Egyptenaren veel gemeen hebben met hun voorouders, maar dat ze toch zo’n 8 procent meer DNA hebben uit sub-Saharaans Afrika. Volgens de onderzoekers is dat omdat de reis langs de Nijl steeds makkelijker is geworden.

Piramiden

De huidige Egyptenaren zijn directe afstammelingen van het oude volk dat de piramides bouwde, blijkt uit DNA-onderzoek.

© Nina R

Egyptenaren waren op zichzelf

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat Egyptenaren zich niet echt vermengden met de volkeren die binnenvielen – noch in de oudheid, noch daarna.

Hoewel Egypte in de 7e eeuw werd binnengevallen door de Arabieren en nu een Arabische staat is, blijkt uit een ander DNA-onderzoek uit 2010 dat slechts 17 procent van de bevolking sporen van Arabisch DNA heeft.

Oude taal wordt nog steeds gebruikt

Ook cultureel gezien leeft de erfenis van de piramidebouwers voort – vooral onder de christelijke minderheid, de kopten, die het minst van buitenaf zijn beïnvloed.

Zo zijn de gebeden, hymnen en missen in de Koptische kerken in het Koptisch – een taal die direct afstamt van de oude Egyptische taal.

Elk voorjaar hebben de Egyptenaren bovendien de feestdag Sham el-Nessim om het aanbreken van de lente te vieren – precies zoals hun voorouders 4500 jaar geleden al deden.