Shutterstock, Neues Museum Berlin/Philip Pikart

Wetenschapper: In Toetanchamons graf ligt ook de mooie Nefertiti

Een vooraanstaande onderzoeker heeft nieuw bewijs voor een verborgen kamer in Toetanchamons graf. En daar zou zijn stiefmoeder en voorganger liggen.

Zeven jaar geleden pitchte een vooraanstaande egyptoloog, Nicholas Reeves, een opzienbarende theorie. Hij beweerde dat de mummie van de beroemde koningin Nefertiti in een geheime ruimte in het graf van haar stiefzoon, koning Toetanchamon, ligt.

Die theorie is verworpen naar aanleiding van scans van het graf uit 2018. Maar nu heeft Reeves nieuw bewijs gevonden.

De Brit heeft muurschilderingen in het graf van Toetanchamon bestudeerd – met name de cartouche (hiërogliefen) over zijn opvolger, farao Eje, die de mond van de gemummificeerde kindkoning opent. De mondopeningsceremonie werd in de oud-Egyptische tijd altijd uitgevoerd door de opvolger, en daarom is Reeves’ ontdekking opmerkelijk:

‘Ik kan nu bewijzen dat de cartouche van Toetanchamon onder die van Eje zit. Er is overheen geschilderd. In de oorspronkelijke mondopeningsscène is Toetanchamon met zijn voorganger afgebeeld – Nefertiti dus.’

Reeves is ervan overtuigd dat de kindkoning te ruste werd gelegd in Nefertiti’s graf. En dat de overleden koningin er nog steeds ligt – achter een muur.

Reeves heeft bewijs gevonden dat de cartouche over Eje (rechts) over die van Toetanchamon is getekend. In het ovaal stond de naam van de farao.

© Shutterstock

Scans bieden hoop voor Reeves

Ook andere experts hebben met een frisse blik de oude scans van het graf van Toetanchamon bekeken. Een van de meest gerenommeerde experts in radarscans, George Ballard, is het nu eens met de Brit:

‘De resultaten wijzen erop dat de noord- en oostmuur van het graf door mensen zijn gemaakt.’

Reeves denkt dat Nefertiti’s mummie achter een van die muren ligt, en dat haar graf vermoedelijk veel groter is dan Toetanchamons bescheiden laatste rustplaats. Nefertiti was tot haar dood in circa 1330 v.Chr. namelijk ook farao.