Shutterstock

Wat aten de oude Egyptenaren?

Wat was het dieet van de oude Egyptenaren?

Egyptenaren aten vooral granen

Hoewel de Egyptenaren op wandschilderingen uit de oudheid vaak vissen of jagen, laat onderzoek zien dat de Egyptenaren overwegend vegetarisch aten.

Uit isotopenanalyses die een Frans onderzoeksteam uitvoerde op mummies uit 3500 v.Chr. tot 600 n.Chr. blijkt dat de Egyptenaren met name tarwe en gerst aten. Van het graan – vooral emmertarwe – maakten ze brood, dat erg populair was.

Egyptenaren lustten wel pap van bier

Het brood combineerden ze met uien of andere groenten, en ze dronken er dik, troebel bier bij. Bierbrouwen en broodbakken gebeurden in dezelfde ruimte, want de restjes van het brood werden gebruikt voor de gisting.

De oude Egyptenaren dronken veel bier, omdat de meeste onderdanen van de farao geen schoon water hadden. Ook was bier een bron van eiwitten en mineralen.

Piramidebouwers kregen vlees

Vlees en vis stonden bij de gewone man zelden op tafel. De circa 10.000 arbeiders die de piramiden bouwden, aten niet vegetarisch.

Archeologische vondsten laten zien dat elke arbeider dagelijks minimaal 200 gram rundvlees, lamsvlees Egypterne spiste vegetarisk og kornof geitenvlees kreeg.