Bijna 3000 jaar lang kenden vrouwen in Egypte een mate van vrijheid die pas in de moderne tijd is overtroffen.

Vrije seks in het oude Egypte

Egyptische vrouwen genoten een hoge mate van vrijheid. In theorie mochten ze voor het huwelijk het bed delen met wie ze wilden – ook met andere vrouwen.

15 januari 2015

Seks was geen taboe

In het oude Egypte was seks een natuurlijk deel van het leven, en er rustte geen taboe op onderdelen van het vrouwelijk lichaam. Zo is op grafschilderingen te zien dat vrouwen in de zomerhitte vaak rondliepen met een of beide borsten ontbloot. En tijdens banketten werden de gasten vermaakt door jonge danseressen die op een haar na naakt waren. Bovendien zijn vrouwen vaak afgebeeld met lotusbloemen, een symbool van seksualiteit.

Ongetrouwde vrouwen konden met iedereen naar bed

Volgens egyptologen mochten jonge, ongetrouwde vrouwen vrijelijk seks hebben met wie ze wilden, zonder dat ze met een scheef oog werden aangekeken. Ze moesten dan wel uitkijken dat ze niet zwanger raakten. Een oude papyrus meldt dat een ongewenste zwangerschap voorkomen kon worden met een mengsel van gemalen acacianoten, dadels en honing. Aan dit kleverige goedje werd vervolgens wol toegevoegd, waarna het ingebracht werd in de vagina.

Deelden vrouwen het bed met elkaar?

Uit twee teksten uit het oude Egypte komt naar voren dat vrouwen soms zelfs het bed deelden met elkaar. In een tekst uit de 10e eeuw v.Chr. vertelt ene Nestanebtasheru dat ze nog nooit seks heeft gehad met de vrouw van een getrouwde man. Als de tekst juist geïnterpreteerd is, betekent dit dat dergelijke verhoudingen niet ongebruikelijk waren.

Lees meer over de vrije vrouwen van de oudheid

Lees het hele artikel over de vrije vrouwen van de oudheid uit Historia 1/2015:

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...