Virtuele sectie werpt licht op dood mummie

Een 5500 jaar oude moordzaak wordt misschien snel opgelost. Met een nieuwe techniek kunnen de wonden van een mummie nu bestudeerd worden.

De mummie van de zogeheten Gebelein Man werd in 1896 in het zand bij de rivier de Nijl gevonden.

Gebelein Man onderzocht in het British Museum

Uit onderzoek aan de beroemdste mummie van het British Museum, de zogeheten Gebelein Man, blijkt dat het lijk van een jonge man is, en dat hij vermoord is. Volgens deskundigen van het museum was hij tussen de 18 en 21 toen hij in zijn rug werd gestoken met een mes of speer.

"De doodsoorzaak is bij lichamen uit de oudheid meestal moeilijk te achterhalen. De wond in de rug en beschadigingen aan het schouderblad en de ribben duiden echter op één steek", aldus Daniel Antoine, conservator van het museum.

Mummie in de CAT-scanner

Met behulp van digitale afbeeldingen en CAT-scans maakten de onderzoekers een virtuele kopie van de mummie in 3D. Toen konden ze de mummie vanbuiten en vanbinnen bestuderen zonder het kwetsbare origineel aan te raken.

De experts denken dat de steek in het schouderblad zo krachtig was dat een rib kneusde en de linkerlong beschadigd raakte. Uit de armen van de mummie blijkt niet dat hij
zich verweerd heeft: waarschijnlijk is hij verrast door de aanval. Hij kan dus niet in een oorlog gesneuveld zijn.

Wie de dader was, zullen de experts wel nooit weten.

Scan snijdt mummie in plakjes

Buitenkant Op het virtuele 3D-model van de mummie vond men een steekwond in de linkerschouder.

Binnenkant De steekwond was zo diep dat een rib gekneusd raakte en de linkerlong werd geperforeerd.