Vergeten graf van goudsmid ontdekt in Egypte

In Luxor in Egypte hebben archeologen een graf gevonden dat oorspronkelijk werd gemaakt voor een goudsmid en zijn vrouw. Het bevat echter een aantal verrassingen.

Egyptische archeologen vonden bij Luxor het graf van een goudsmid en zijn vrouw.

© Egyptisch ministerie van Oudheden

Op de westoever van de Nijl, nabij de stad Luxor, ligt de begraafplaats Dra’ Abu el-Naga’ uit de oudheid.

Hier is een graf gevonden uit de 15e eeuw v.Chr., dat toebehoorde aan een goudsmid en zijn vrouw die leefden in de 18e Dynastie in het oude Egypte.

Uit de hiërogliefen in het graf maakten de archeologen op dat de man Amenemhat heette en de vrouw Amenhotep. De naam van de vrouw is verrassend, want Amenhotep was een typische mannennaam in het oude Egypte.

In de inscripties wordt Amenhotep echter genoemd als de ‘vrouw des huizes’. De archeologen zijn er daarom zeker van dat ze een vrouw was.

Echtpaar lag niet alleen in het graf

Iets anders waar de archeologen verbaasd van stonden, was het feit dat de goudsmid en zijn vrouw niet de enigen waren in het graf.

Er zijn diverse mummies, skeletresten en houten doodskisten gevonden die veel jonger zijn dan het echtpaar.

De archeologen denken dat het graf is geopend en is hergebruikt tussen de 11e en 10e eeuw v.Chr. tijdens de 21e en 22e Dynastie.

Behalve de overige gasten liggen er ook keramiek, beeldjes en sieraden in het graf.

Meer vondsten verwacht

In april 2017 vond hetzelfde team van archeologen in Dra’ Abu el-Naga’ het graf van een rechter. Op een persconferentie over de vondst van het graf van de goudsmid zei teamleider Mustafa Waziri dat de verwachting is dat er nog meer graven worden gevonden in dit gebied.