Verborgen tunnel onder Egyptische tempel wijst in richting van Cleopatra

Het is niet alleen een knap staaltje techniek dat water naar duizenden mensen bracht, maar volgens de ontdekker kan de tunnel ons ook op het spoor brengen van het graf van Cleopatra en haar minnaar Marcus Antonius.

De tunnel is gevonden onder de tempel in de oude stad Taposiris Magna. De ontdekkers hopen dat nieuwe vondsten in de tunnel naar het graf van farao Cleopatra kunnen leiden. Hier een marmeren beeld van Cleopatra dat in het Metropolitan Museum of Art te zien is.

© Det Egyptiske Ministerium for turisme og antikviteter/Wikimedia Commons

Ze hadden wel iets weg van een Indiana Jones-film, de beelden van een geheime tunnel enkele meters onder een oude tempel die de Egyptische autoriteiten onlangs vrijgaven.

De ontdekking staat op naam van een team van Egyptische en Dominicaanse archeologen onder leiding van Kathleen Martinez van de universiteit van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek.

Dit meldt het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden in een persbericht.

De tunnel is niet alleen een knap staaltje oude techniek, maar kan er volgens Martinez op duiden dat het graf van farao Cleopatra en haar minnaar Marcus Antonius in de buurt is.

De tunnel is 1305 meter lang, 2 meter hoog en ligt 13 meter onder de grond. Hij is uitgehouwen uit het gesteente en lijkt meer dan 2100 jaar geleden duizenden mensen van water te hebben voorzien.

© Det Egyptiske Ministerium for turisme og antikviteter

Tunnel is een kilometer lang

De tunnel ligt onder een tempel in de oude stad Taposiris Magna, die nu ten westen van de havenstad Alexandrië aan de Egyptische kust ligt.

De tempel werd tussen 280 en 270 v.Chr. gebouwd door farao Ptolemaeus II Philadelphos (308-246 v.Chr.), die hem wijdde aan de onderwereldgod Osiris.

De tempel in Taposiris Magna zou het graf van farao Cleopatra bevatten. Taposiris Magna betekent ‘het grote graf van Osiris’. Omdat volgens Cleopatra haar liefdesgeschiedenis met Marcus Antonius deed denken aan dat van de goden Osiris en Iris, vermoedt archeoloog Kathleen Martinez dat het graf van Cleopatra zich bij deze tempel bevindt.

© Koantao/Wikimedia Commons

De 1305 meter lange tunnel is 2 meter hoog en 13 meter onder de grond uitgehouwen uit het gesteente.

De archeologen denken dat hij is gebouwd tijdens de Ptolemeïsche dynastie, die Egypte regeerde van 304 tot 30 v.Chr. De tunnel bracht water naar duizenden mensen.

Het ontwerp ervan lijkt verdacht veel op dat van de Eupalinos-tunnel in Griekenland, het beroemde wonder van techniek van 1036 meter lang door de berg Kastro op het eiland Samos.

‘[Het] is een exacte replica van de Tunnel van Eupalinos, die geldt als een van de grootste technische prestaties uit de oudheid,’ schrijft Kathleen Martinez in een e-mail aan de website IFLScience.

De tempel van Taposiris Magna werd regelmatig getroffen door rampspoed. Tussen 320 en 1303 n.Chr. zou het gebied getroffen zijn door 23 aardbevingen, die grote schade aanrichtten aan de tempel en de tunnel verborgen.

Aanwijzing voor het graf van Cleopatra

In de tunnel lagen twee albasten hoofden, waarvan eentje waarschijnlijk een farao voorstelt en het andere een prominente persoon, maar de twee mensen zijn nog niet geïdentificeerd.

Er werden ook munten en resten van beelden gevonden die Egyptische godheden voorstelden.

Kathleen Martinez en haar team zijn al enkele jaren aan het graven in en rond de tempel, omdat ze denken dat dit de plaats is waar het graf van farao Cleopatra en haar minnaar, de Romeinse generaal Marcus Antonius, is verborgen.

Foto van het graf van farao Toetanchamon. Achter de muren op deze foto zitten twee geheime kamers – en in een daarvan zou Nefertiti’s graf kunnen liggen.

© EditorfromMars/Wikimedia

Cleopatra was de laatste heerser van het Ptolemeïsche koninkrijk en regeerde van 51 tot 30 v.Chr. Haar romance met de Romein Marcus Antonius werd hen allebei fataal, en men gelooft dat ze samen begraven zijn.

In 2009 vond het onderzoeksteam een aantal munten met de naam van Cleopatra en delen van een masker, dat volgens hen Marcus Antonius voorstelt.

Er zijn nu meer opgravingen gaande bij Taposiris Magna, en de vondsten uit de tunnel worden geanalyseerd. Martinez denkt dat enkele voorwerpen in de tunnel de weg kunnen wijzen naar het graf van het beroemde liefdespaar.

De archeologen vonden twee hoofden van albast in de tunnel. Dit is een beeld van een ervan vanuit verschillende hoeken. De identiteit is onbekend.

© Det Egyptiske Ministerium for turisme og antikviteter