Unieke vondsten op oeroude Egyptische begraafplaats

Archeologen hebben een begraafplaats gevonden met een kleurrijke kist van de dochter van een hogepriester en een complete schriftrol met lange fragmenten van een belangrijk werk.

Gravfund mumie.

De uitgesneden en beschilderde houten kist van Tadi Essah, dochter van de hogepriester Djehoety Mes in El-Asjmoenein.

© MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Het klinkt als iets uit een Indiana Jones-film, maar archeologen zijn al lange tijd op zoek naar een bijzonder graf in de necropolis Toena El-Gebel, 10 kilometer ten westen van de stad El-Asjmoenein in Egypte.

Meerdere oude teksten vertellen over een bijzondere begraafplaats uit het Nieuwe Rijk (1550-1070 v.Chr.) in dit gebied.

Tot nu toe zijn er echter ‘slechts’ graven gevonden uit het Oude Rijk (2686-2181 v.Chr.), de Eerste Tussenperiode (2181-2055 v.Chr.), het Middenrijk (2055-1650 v.Chr.) en de Late Periode (712-332 v.Chr.).

In 2017 startte er een nieuw opgravingsproject, en nu laat het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden op Facebook weten dat er een begraafplaats uit het Nieuwe Rijk is gevonden.

De begraafplaats zou meer dan 3000 jaar oud zijn en telt verschillende doodskisten en andere voorwerpen van hoge ambtenaren en priesters uit het oude Egypte.

Meerdere graven zijn uitgehouwen in rotswanden en de doodskisten zijn gemaakt van zowel steen als hout. Een aantal ervan bevat een goed bewaard gebleven mummie.

Kleurrijke doodskist en belangrijke papyrus

Vooral opzienbarend is de kleurrijke, gegraveerde doodskist van de dochter van een hogepriester van de oude Egyptische god Djehoety of Thoth, die onder andere de god van het schrift was.

De dode zou Tadi Essah zijn, dochter van de hogepriester Djehoety Mes. In een andere kist ligt een vrouw met de naam Nani, die bekendstond als de ‘zangeres voor de god Djehoety’.

Daarnaast vonden de archeologen honderden amuletten en ornamenten.

Gravfund Egypten.

Linksboven enkele van de canopische vazen met de inwendige organen van de overledene. Rechtsboven een beeld uit de grafkamer. Linksonder de kist met de vrouw Nani. En rechtsonder een serie oesjabti.

© MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Naast de kist van Tadi Essah stond een houten kistje met grafbeeldjes ofwel oesjabti. Ze lijken op mummies en werden bij de dode gelegd zodat ze in het hiernamaals als dienaren konden fungeren.

Dezelfde kist bevatte ook canopische vazen, die de oude Egyptenaren gebruikten om organen in te bewaren (longen, lever en darmen) die tijdens het mummificatieproces uit het lichaam waren verwijderd om ze te bewaren voor het hiernamaals.

Een andere verrassende vondst is een complete en goed bewaarde papyrusrol van 13 à 15 meter lang.

In deze rol troffen de archeologen illustraties en passages aan uit het Dodenboek, een werk dat uit het Nieuwe Rijk stamt en dat werd meegegeven in het graf. Het is de eerste complete papyrus die in dit gebied is ontdekt.

Het Dodenboek werd beschouwd als een heilige tekst met bezweringen en toverformules om de overledene te beschermen en te helpen in het hiernamaals.