Toetanchamons grafkamer na negen jaar werk gerestaureerd

De tot dusver meest omvangrijke restauratie van de grafkamer van de jonge koning Toetanchamon is eindelijk voltooid. Nu wordt het mooie graf weer opengesteld voor bezoekers.

Al gaat de grafkamer eindelijk weer open voor bezoekers, het dagelijkse aantal mensen dat toegelaten wordt, is beperkt.

© J. Paul Getty Trust

Eindelijk is het negen jaar durende restauratiewerk aan Toetanchamons graf voltooid door het Egyptische ministerie voor oudheden en het Amerikaanse Getty Conservation Institute. Hiermee is een van de mooiste faraograven weer zo goed als nieuw.

‘Dit project heeft ons veel meer begrip opgeleverd van een van de meest fascinerende plekken uit de oudheid,’ vertelt Tim ­Wha­­len, directeur van Getty Conservation Institute.

Graf was duizenden jaren onaangeroerd

Toetanchamon stierf in 1323 v.Chr., slechts 19 jaar oud. Zijn eigenlijke grafkamer in de Vallei der Koningen was vanwege zijn leeftijd waarschijnlijk nog niet voltooid, en daarom werd hij daar in een kleiner graf gelegd. Maar hij kreeg wel een schat aan grafgiften mee. Kort na de begrafenis werd de vallei getroffen door overstromingen, waarbij er zo veel zand voor de ingang kwam te liggen dat grafrovers er niet in konden.

Toen het graf in 1922 werd gevonden, stonden de archeologen daardoor in een schatkamer die duizenden jaren onaangeroerd was gebleven en meer dan 5000 antieke voorwerpen bevatte. Vanaf de jaren 1930 werd de grafkamer ook bezocht door toeristen, die onder meer met hun nieuwsgierige vingers langs de mooie muurschilderingen gingen.

Publiek mag er binnenkort weer in

In 2010 werd Toetanchamons graf gesloten voor het publiek en kon de restauratie beginnen. Vanaf 2014 was het echter mogelijk om een model op enkele kilometers van het echte graf te bezichtigen.

Maar nu is de oorspronkelijke kamer in zijn oude luister hersteld. Een nieuwe ventilatie zorgt ervoor dat vocht de schilderingen niet aantast, en doordat bezoekers voortaan op een platform moeten staan, kunnen ze geen stof en zand doen opwervelen.

De officiële opening van Toetanchamons grafkamer op zo’n 500 kilometer ten zuiden van Caïro vindt later dit jaar plaats.