Toetanchamons dolk is gemaakt van meteoriet
Onderzoekers hebben het wapen van de Egyptische farao geanalyseerd en vastgesteld dat het zeer waarschijnlijk van een meteoriet is gemaakt.

Het mes van Toetanchamon meet 34,2 cm en is bij zijn mummie gevonden.
Uit een nieuw onderzoek van de dolk van Toetanchamon blijkt dat het lemmet is gemaakt van ijzer dat afkomstig is van een meteoriet.
De dolk werd in de sarcofaag van Toetanchamon gevonden, toen een Britse archeoloog in 1923 de grafkamer van de jonge koning ontdekte.
Nu hebben Italiaanse en Egyptische onderzoekers een röntgenanalyse gemaakt van het lemmet, en het resultaat vergeleken met in Egypte gevonden meteorieten.
Op basis van de scan konden de onderzoekers de precieze samenstelling van het ijzer vaststellen, dat onder andere bestaat uit wel 10 procent nikkel en 0,6 procent kobalt.
Hoog gehalte nikkel was bepalend
Dat zette de onderzoekers op het spoor van de herkomst van het materiaal. ‘Het hoge percentage nikkel laat duidelijk zien dat het om ijzer van een meteoriet gaat,’ zegt de hoofdauteur van het rapport, Daniela Comelli, tegen Discovery News.
De onderzoeksgroep begon een uitgebreid onderzoek van de meteorieten die in een straal van 2000 kilometer rond de Rode Zee zijn gevonden.
En dat leverde iets op.
‘Slechts één meteoriet, met de naam Kharga, bleek een gehalte aan nikkel en kobalt te hebben dat overeenkwam met de samenstelling van het lemmet,’ vertelt Comelli enthousiast.
Egyptenaren sloegen meteoriet hoog aan
De meteoriet Kharga werd in 2000 gevonden in een kalksteenplateau nabij de plaats Mersa Matruh. Volgens het rapport van de onderzoekers schreven de Egyptenaren het bijzondere materiaal veel waarde toe, en zagen ze de steen mogelijk zelfs als een bericht uit de hemel.
Het team wil nu meer voorwerpen uit het graf van Toetanchamon gaan onderzoeken, om erachter te komen hoe de Egyptenaren de objecten uit meteorieten maakten.