University of Aberdeen

Sigarendoosje lost piramidemysterie op

Een mensenleven lang was een 5000 jaar oud artefact uit de piramide van Cheops verdwenen, maar nu heeft een archeoloog het teruggevonden – in een sigarendoosje.

Een stuk cederhout dat in de 19e eeuw is meegenomen uit de koninginnegrafkamer van de piramide van Cheops (2550 v.Chr.), is teruggevonden in een museum van de universiteit van Aberdeen in Schotland.

De vondst werd gedaan door archeoloog Abeer Eladany. Toen ze een van de depots van het museum uitmestte, zag ze een sigarendoosje dat niet op zijn plek leek te staan.

Het sigarendoosje is versierd met onder meer een rode halve maan en witte sterren.

© University of Aberdeen

In het kistje zaten kleine stukjes hout.

‘Ik kon het niet geloven,’ vertelt Eladany volgens de online nieuwsdienst Live Science over de vondst, toen ze besefte dat het de restanten waren van het ontbrekende stuk cederhout.

Stukjes hout waren zo’n 70 jaar weg

De eerste eigenaar van het stuk hout in recentere tijd was de Schotse ingenieur Waynman Dixon. In 1872 hielp hij bij het verkennen van de piramide van Cheops bij Gizeh, Egypte.

Hier vond hij drie voorwerpen: een bal, een haak en een stuk cederhout, dat waarschijnlijk deel uitmaakte van een stuk gereedschap.

Uit koolstof 14-datering blijkt dat het cederhout zo’n 500 jaar ouder is dan de piramide van Cheops.

© University of Aberdeen

De bal en de haak belandden in het British Museum, maar in 1946 werden fragmenten van het stuk cederhout aan het Schotse museum geschonken.

Hier verdwenen ze, en zo’n 70 jaar lang wist niemand waar ze waren.

‘Ze lagen de hele tijd vlak onder onze neus – gewoon weggeborgen in de verkeerde collectie,’ legt Eladany uit.