Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Schreeuwende mummieprinses stierf alleen

Een vrouw van koninklijke bloede stierf 3000 jaar geleden in Egypte en tot op heden was haar dood een groot mysterie. Nu weten we wat er is gebeurd.

Shutterstock

Twee Egyptische wetenschappers hebben het mysterie van de ‘schreeuwende vrouwelijke mummie’ opgelost. Zij werd in 1881 gevonden bij Luxor in Egypte.

Op een klein briefje dat bij de mummie werd gevonden, staat ‘De koninklijke dochter, de koninklijke zuster van Meret Amon’. Hieruit blijkt dat de 3000 jaar oude mummie een prinses was.

Normaliter hebben Egyptische mummies gestrekte ledematen en een gesloten mond. De mummie van deze prinses heeft echter gebogen benen en een open mond die lijkt te zijn bevroren tijdens het slaken van een doodskreet.

Uit een CT-scan is gebleken hoe de gemummificeerde prinses van Luxor is overleden.

© Cairo University

Scan onthult het geheim van de schreeuw

Egyptoloog Zahi Hawass en Sahar Saleem, professor in de radiologie aan de Cairo University, hebben de mummie aan een CT-scan onderworpen en zo kunnen vaststellen dat de prinses boven de 60 jaar was toen ze stierf.

Verder bleek dat ze leed aan ernstige aderverkalking op meerdere plaatsen in haar lichaam – onder andere in de aderen rond haar hart. Hawass en Saleem denken dat ze door deze aderverkalking een hartinfarct kreeg en daardoor het leven liet.

‘De balsemers konden haar mond niet sluiten, waardoor haar gezichtsuitdrukking en lichaamshouding op het moment van overlijden bewaard zijn gebleven.’
Zahi Hawass, egyptolog.

De doodsoorzaak verklaart echter niet waarom de Egyptische balsemers haar in deze verkrampte positie hebben gebalsemd. De twee wetenschappers denken het echter toch te weten.

‘Wij vermoeden dat het lichaam van de “schreeuwende vrouw” pas een aantal uren na haar dood werd gevonden – toen was rigor mortis (lijkstijfheid, red.) waarschijnlijk al ingetreden,’ aldus Hawass.

‘De balsemers konden haar mond niet sluiten, waardoor haar gezichtsuitdrukking en lichaamshouding op het moment van overlijden bewaard zijn gebleven,’ zo legt hij uit.

Lees ook:

Egyptenaren

Zo stierf Toetanchamon

6 minuten
Egyptenaren

Egyptische feesten dreven in bier

12 minuten
Egyptenaren

De kat had een cultstatus in het oude Egypte

14 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg