In 1916 werd op een Egyptische begraafplaats een gemummificeerde tienerjongen gevonden. De mummie kwam in de kelder van het museum van Caïro terecht, waar hij ruim 100 jaar ongestoord lag.
Nu hebben Egyptische onderzoekers voor het eerst CT-scans gebruikt om de mummie van de 2300 jaar oude jongen ‘digitaal uit te pakken’. Uit de scans blijkt dat de jongen gemummificeerd is met maar liefst 49 kostbare amuletten, waarvan de Egyptenaren geloofden dat ze hem zouden beschermen op de gevaarlijke reis door de onderwereld.
‘We kunnen zien dat het lichaam van de mummie is versierd met 49 amuletten, die keurig in drie rijen tussen de plooien van de stof en in het lichaam van de mummie zijn geplaatst,’ zegt onderzoeker Sahar Saleem van de faculteit Geneeskunde van de universiteit van Caïro.
Amuletten gaven jongen wat hij nodig had.
De nog geheel intacte mummie geeft een uniek inzicht in het belang van grafamuletten voor de oude Egyptenaren.
Uit de scans blijkt onder meer dat er een amulet die twee vingers voorstelt, op de snee in de buik werd gelegd waardoor de ingewanden van de jongen bij de mummificatie naar buiten zijn getrokken. De Egyptenaren geloofden dat de amulet de wond zou genezen, zodat de jongen in het hiernamaals niet met een gat in zijn buik hoefde rond te lopen.
De tong van de jongen werd ook verwijderd, en in plaats daarvan kreeg de mummie een gouden tong, zodat de jongen het vermogen om te spreken niet zou verliezen. En op de plek van het hart kreeg hij een amulet dat een grote, gouden scarabee voorstelt, waarvan de Egyptenaren geloofden dat die leven gaf. Het beroemde Oog van Horus-symbool zat er ook bij.
30 amuletten waren van goud. Daarnaast waren er met edelstenen versierde amuletten en exemplaren van gebakken klei.
De scans waren bovendien zo goed dat de onderzoekers konden vaststellen dat de jongen 1 meter 28 lang was, tussen de 14 en 15 jaar oud en onbesneden. Hij stierf een natuurlijke dood.
De mummie heeft de naam ‘Golden Boy’ gekregen en is vanaf 24 januari 2023 te zien in het Egyptisch Museum in Caïro.