’s Werelds jongste mummie gevonden
Uit de vondst van de jongste babymummie ter wereld blijkt dat de Egyptenaren het kindje een waardige begrafenis wilden geven.

De sarcofaag (l) is zo groot als een schoenendoos, en uit een CT-scan blijkt dat de handen van de gemummificeerde foetus (r) gevouwen op de borst liggen.
Toen de egyptologen van het Fitzwilliam Museum in Cambridge onlangs een kleine, houten sarcofaag openden, verwachtten ze de gebalsemde organen van een overleden volwassene te vinden. Ze troffen echter een gemummificeerde foetus aan.
’s Werelds jongste mummie
De kist en de mummie zijn geanalyseerd met behulp van röntgenfoto’s en CT-scans, waarop geen tekenen van ziekte of verwondingen te zien waren. Daarom denken de deskundigen dat de baby door een miskraam ter wereld is gekomen.
De foetus was zorgvuldig in windsels gewikkeld en met zwarte hars overgoten. De handen waren beschermend over de borst gevouwen.
Naar schatting was de foetus 16 tot 18 weken oud toen deze werd begraven. Daarmee is het de jongste mummie die ooit is gevonden.
Egyptenaren hechtten waarde aan het leven
De 44 centimeter lange sarcofaag dateert van ongeveer 600 v.Chr., werd in 1907 gevonden in het Egyptische Gizeh en is daarna overgedragen aan het Fitzwilliam Museum. Hoewel het kistje in slechte staat is, zijn nog de restanten van houtsnijwerk te zien.
Julie Dawson, hoofdconservator van het Fitzwilliam Museum, noemt de vondst baanbrekend:
‘Dit laat eens te meer zien hoeveel betekenis de oude Egyptenaren hechtten aan een ongeboren kind, en hoe belangrijk ze het vonden om de baby een waardige begrafenis te geven. Uit de tijd en aandacht die aan de kist is besteed, blijkt duidelijk hoeveel waarde er werd gehecht aan het leven, zelfs in de eerste weken van het bestaan,’ zegt ze.