Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix

Pompeï van Egypte is ware goudmijn

Aan de rand van het huidige Luxor wordt Aten opgegraven – de grootste Egyptische stad uit de oudheid ooit gevonden. Net als het Italiaanse Pompeï bevat de stad fantastische vondsten.

‘Deze verloren stad is de belangrijkste archeologische ontdekking sinds het graf van Toetanchamon. Hij geeft ons een zeldzaam inkijkje in het dagelijks leven van de Egyptenaren,’ zegt hoogleraar Betsy Bryan van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

Sinds het begin van de opgravingen in september vorig jaar zijn er een bakkerij, een smederij, woningen, glaswerkplaatsen en regeringsgebouwen blootgelegd. En de archeologen zijn nog lang niet klaar.

Aten was een grote stad in de tijd van Toetanchamons opa – farao Amenophis III (1391-1353 v.Chr.), die regeerde over een sterk, welvarend Egypte. De vermaarde egyptoloog Zahi Hawass noemt Aten dan ook ‘de verloren gouden stad’.

De graven in Aten vertonen geen tekenen van plundering, dus waarschijnlijk liggen er in de grootste veel goud en andere kostbaarheden.

© Xinhua via www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Graven vol goudschatten

Volgens Hawass is het een sensatie, omdat al zo veel buitenlandse archeologen vergeefs naar de stad hebben gezocht. De stad werd onder Amenophis’ zoon Achnaton verlaten, maar onder Toetanchamon in oude glorie hersteld. Aten was tot de 7e eeuw n.Chr. bewoond en verdween toen in het woestijnzand.

Behalve goed bewaarde muren zijn er ook ringen, rijk versierd aardewerk en amuletten gevonden. Volgens de archeologen is er nog veel meer te verwachten van de grote begraafplaats van Aten, die nu is gelokaliseerd. ‘Het team verwacht onaangetaste tombes vol kostbaarheden te vinden,’ schrijven ze in een persbericht.

Bekijk nog veel meer in een video van de opgravingen:

Video