Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pompeï van Egypte is ware goudmijn

Aan de rand van het huidige Luxor wordt Aten opgegraven – de grootste Egyptische stad uit de oudheid ooit gevonden. Net als het Italiaanse Pompeï bevat de stad fantastische vondsten.

Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix

‘Deze verloren stad is de belangrijkste archeologische ontdekking sinds het graf van Toetanchamon. Hij geeft ons een zeldzaam inkijkje in het dagelijks leven van de Egyptenaren,’ zegt hoogleraar Betsy Bryan van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

Sinds het begin van de opgravingen in september vorig jaar zijn er een bakkerij, een smederij, woningen, glaswerkplaatsen en regeringsgebouwen blootgelegd. En de archeologen zijn nog lang niet klaar.

Aten was een grote stad in de tijd van Toetanchamons opa – farao Amenophis III (1391-1353 v.Chr.), die regeerde over een sterk, welvarend Egypte. De vermaarde egyptoloog Zahi Hawass noemt Aten dan ook ‘de verloren gouden stad’.

De graven in Aten vertonen geen tekenen van plundering, dus waarschijnlijk liggen er in de grootste veel goud en andere kostbaarheden.

© Xinhua via www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Graven vol goudschatten

Volgens Hawass is het een sensatie, omdat al zo veel buitenlandse archeologen vergeefs naar de stad hebben gezocht. De stad werd onder Amenophis’ zoon Achnaton verlaten, maar onder Toetanchamon in oude glorie hersteld. Aten was tot de 7e eeuw n.Chr. bewoond en verdween toen in het woestijnzand.

Behalve goed bewaarde muren zijn er ook ringen, rijk versierd aardewerk en amuletten gevonden. Volgens de archeologen is er nog veel meer te verwachten van de grote begraafplaats van Aten, die nu is gelokaliseerd. ‘Het team verwacht onaangetaste tombes vol kostbaarheden te vinden,’ schrijven ze in een persbericht.

Bekijk nog veel meer in een video van de opgravingen:

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg