Ahmed Gomaa Xinhua/Xinhua/Ritzau Scanpix
Oudste mummie ter wereld Hekashepes

Oudste Egyptische mummie ter wereld gevonden

In een 15 meter diepe schacht hebben Egyptische archeologen een spectaculaire vondst gedaan: een 4300 jaar oude mummie in een ongeschonden grafkamer. ‘Het is een ongelooflijke ontdekking,’ zegt de archeoloog.

De afgelopen jaren hebben Egyptische archeologen grote opgravingen ondernomen in Saqqara, het grafcomplex dat hoort bij de oorspronkelijke hoofdstad van Egypte, Memphis.

De meest recente vondst op deze site is echter vrij bijzonder. Op de bodem van een 15 meter diepe, verborgen schacht lag wat volgens archeologen de oudste complete mummie is die ooit in Egypte is ontdekt.

‘Dit is de oudste complete mummie die ooit in Egypte is ontdekt.’ Archeoloog Zahi Hawass

De schacht bevond zich bij de trappenpiramide van de Egyptische farao Djoser. Deze piramide werd rond 2650 v.Chr. gebouwd en is het oudste complexe stenen bouwwerk ter wereld.

Dode was rijke, belangrijke Egyptenaar

Het gemummificeerde lichaam was van een man genaamd Hekashepes, een rijke, belangrijke Egyptenaar, die 4300 jaar geleden werd begraven in een 25 ton zware sarcofaag van kalksteen. De sarcofaag was afgesloten met mortel.

‘Ik stak mijn hoofd naar binnen om te zien wat er in de sarcofaag lag: een prachtige mummie, geheel bedekt met lagen goud,’ vertelde archeoloog Zahi Hawass, voormalig minister van Oudheden van Egypte.

Het goud onderstreept de rijkdom van de man, op wiens borst ook een prachtige armband lag.

Hekashepes was zelf niet koninklijk, maar had mogelijk een band met de farao. In dezelfde schacht werden vier andere graven gevonden van gemummificeerde mensen die vooraanstaande posities hebben bekleed.

Trappenpiramide van Djoser

Na een restauratie van 14 jaar ging de 4500 jaar oude trappenpiramide van Djoser in 2020 weer open voor het publiek.

© Creative Commons

De eerste was ene Khnoemdjedef, een hooggeplaatste bestuurder van burgers en priesters onder Oenas, de laatste farao van de 5e dynastie.

Het op een na grootste graf behoorde toe aan Meri, die ‘geheimhouder en assistent van de grote leider van het paleis’ was. In de laatste twee graven lagen een priester en een rechter.

De archeologen vonden in de schacht ook veel mooie beelden, die uit dezelfde periode stammen en voorzichtig uit de diepe schacht zijn gehesen.

De mummies zijn nog niet aan het publiek getoond en blijven nog een tijdje op hun oorspronkelijke rustplaats.

Video: Bekijk de eerste foto’s van de oude mummie

Video