Lovin.Co
Nepgrafkamer in Egypte

Oplichters bouwden Egyptische nepgrafkamer

Een nepgraf, een groep gewiekste criminelen en een politieachtervolging. Het zou zo uit een Kuifje-album kunnen komen, maar het waren de ingrediënten van een echte misdaadzaak in Egypte.

Het Egyptische openbaar ministerie vaardigde onlangs een arrestatiebevel uit voor een groep gewiekste, criminelen die een indrukwekkend plan in werking stelden om handelaren op de zwarte markt in antiquiteiten op te lichten.

De oplichters hadden zelfs de moeite genomen een valse Egyptische grafkamer te bouwen en die vol te stouwen met replica’s van oude beelden en voorwerpen. Ze hadden zulk goed werk geleverd dat alleen experts onraad roken.

Politie vond grote grafkamer

Op 15 februari benaderden enkele politieagenten een groep verdachte mannen die buiten de historische Egyptische stad El Hiba objecten in een vrachtwagen aan het laden waren. Maar toen ze de politie zagen, gingen de mannen er in de vrachtwagen vandoor voordat ze konden worden aangehouden.

Nepgrafkamer in Egypte

Enkele van de nepvoorwerpen waren van gips en bespoten met goudverf. Andere kwamen uit souvenirwinkels.

© Lovin.Co

De agenten volgden de sporen in het zand en vonden wat leek op beelden van oude farao’s naast een gat dat werd afgesloten door een grote ijzeren deur, die op slot zat.

De politie brak de deur open en trof een Egyptische grafkamer aan, met drie ruimten vol schijnbaar oude voorwerpen.

Archeologen van het ministerie van Toerisme en Oudheden werden erbij geroepen. Die schrokken zich een hoedje toen ze ontdekten dat niet alleen de voorwerpen, maar de hele grafkamer door de oplichters was gemaakt.

Mostafa Waziri, hoofd van de Egyptische raad van oudheden, bezocht persoonlijk de tombe om de authenticiteit ervan na te gaan. Hij stelde vast dat het geen perfecte replica was van een Egyptische grafkamer, hoewel dat voor een leek niet te zien was. Aan de muren hingen bijvoorbeeld afbeeldingen met motieven uit zowel het Oude Rijk (ca. 2686-2181 v.Chr.) als het Nieuwe Rijk (ca. 1550-1069 v.Chr.).

De oplichters hadden ontzettend hun best gedaan om de grafkamer en de vele objecten na te maken, en dat verbaast Waziri eigenlijk niets. Op de zwarte markt wordt naar schatting jaarlijks voor honderden miljoenen aan illegale Egyptische artefacten verhandeld.

‘Zolang er hebzuchtige mensen bestaan, zullen er ook oplichters zijn,’ zei Wazari tegen het Egyptische tv-kanaal CBC.

Egyptenaren sympathiseren met oplichters

Veel Egyptenaren kunnen wel sympathie opbrengen voor de fraudeurs, die volgens hen de gehate zwarthandelaren bedriegen die rijk worden door het culturele erfgoed van het land te roven en te exporteren.

Maar de Egyptische autoriteiten zijn het daar niet mee eens, want het namaken van oude kunstvoorwerpen geldt als een ernstig misdrijf.

De grafkamer en alle nepvoorwerpen zijn al vernietigd, en er is een landelijk arrestatiebevel tegen de criminelen uitgevaardigd.

Nepgrafkamer in Egypte

De oplichters hadden zelfs kopieën van grote beelden gemaakt.

© Lovin.Co