Shutterstock, John Wiley & Sons

Onderzoekers: Meteorietdolk Toetanchamon is niet Egyptisch

De dolk van de kindkoning is gemaakt van ijzer uit een meteoriet. Kalk op het heft verraadt de herkomstplek, zo denken experts.

Een van de beroemdste schatten van Toetanchamon is een kleine dolk van ijzer. Het bijzondere eraan is dat de Egyptenaren geen ijzererts kenden toen de jonge farao het land van 1333 tot 1323 v.Chr. regeerde. Objecten van ijzer waren zeer zeldzaam, want ze konden alleen gemaakt worden uit ijzer van meteorieten die op aarde zijn ingeslagen.

Ruim 3300 jaar geleden konden er dan ook maar weinig smeden met ijzer overweg, en historici hebben zich lang afgevraagd waar de fraaie dolk van Toetanchamon gemaakt is. Japanse experts hebben nu vastgesteld dat het object niet Egyptisch is.

De onderzoekers bestudeerden de decoraties op het heft en de rijkversierde schede.

© University of Pisa

Opa’s mes ging mee in graf

Een team astronomen van de universiteit van Tokio onderzocht het wapen in de hoop de oorsprong te kunnen achterhalen. Ze ontdekten dat de edelstenen en het goud op het heft met kalkhoudend gips vastzaten. Deze methode raakte in Egypte pas honderden jaren later bekend, maar was al in gebruik in het toenmalige Anatolië.

De dolk van Toetanchamon is te zien in het nieuwe Groot Egyptisch Museum in Caïro.

© Shutterstock, John Wiley & Sons

Van Egyptische bronnen weten we bovendien dat de koning van Mitanni, in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië, zeker één ijzeren dolk schonk aan de opa van Toetanchamon, Amenhotep III. De Japanners vermoeden dat dit het wapen is dat farao Toetanchamon meekreeg in zijn graf.