Christian Courbet & Sahar Saleem

Onderzoeker: Zo zag Toetanchamon eruit onder het masker

Eerdere afbeeldingen van de beroemdste Egyptische farao zaten er helemaal naast, zegt een professor. Ze gaf de jonge koning zijn tot nu toe meest natuurgetrouwe gezicht.

Het gezicht van Toetanchamon was niet Europees, denkt dr. Sahar Saleem, hoogleraar radiologie aan de universiteit van Caïro in Egypte. Daarom waagde ze een nieuwe poging om het gezicht onder het beroemde gouden masker te reconstrueren.

Experts hebben de jonge farao eerder gereconstrueerd. In 2005 en 2009 werden er voor dat doel CT-scans gemaakt van de mummie van Toetanchamon, maar de resulterende afbeeldingen klopten volgens professor Saleem niet.

Als je een reconstructie maakt op basis van de schedel, moet je spieren en vet toevoegen. In 2005 en 2009 gingen de experts uit van Europese en Amerikaanse maatstaven, en Saleem stelt dat dat fout was. Zij bestudeerde het gezicht van moderne Egyptenaren.

VIDEO: ZO ZAG DE VERKEERDE TOETANCHAMON ERUIT IN 2005

Video

Balseming gaf vertekend beeld

Met Canadese collega’s ging Saleem aan de slag met Toetanchamon, die van 1332 tot 1323 v.Chr. farao van Egypte was.

‘Het was een probleem dat de balsemers vullingen hadden aangebracht onder de huid,’ legt Saleem uit.

Daardoor werd het gezicht vervormd, maar aan de hand van CT-scans reconstrueerde ze de schedel en maakte ze 3D-modellen, die ze voorzag van spieren, huid en oren.

Uiteindelijk brachten de experts kleine correcties aan op basis van afbeeldingen op de sarcofaag, en zo ontstond de tot nu toe nauwkeurigste weergave van het gelaat van Toetanchamon.