Onbekende Egyptische koningin in nieuw graf

Tsjechische archeologen deden een verrassende vondst, die mogelijk nieuw licht werpt op de eerste piramidebouwers.

Koningin Chentkaus gevonden

Archeologen van de Karelsuniversiteit in Praag hebben bij Caïro het graf van een tot dan onbekende Egyptische koningin gevonden. Het bevindt zich in een grafcomplex van farao Neferefre (2460-2458 v.Chr.) van de 5e Dynastie van Egypte. Vanuit de ondergrondse grafkamer liep een schacht naar de piramide van de farao.

‘Door de locatie denken we dat ze zijn vrouw was,’ aldus opgravingsleider Miroslav Bárta, die ook vertelt dat het hier volgens inscripties in de wanden van de grafkamer gaat om koningin Chentkaus III. Zelfs lokale historici hadden nog nooit van haar gehoord voordat dit graf was gevonden.

Vrouw van farao Neferefre

De man van Chentkaus III, Neferefre, was een van de farao’s die de eerste oud-Egyptische piramiden bouwden. Farao Neferefre is vooral bekend om de onvoltooide bouw van een piramide in het grafcomplex Aboesir, waar hij zelf begraven ligt.

Wie was koningin Chentkaus III?

Chentkaus III was getrouwd met farao Neferefre, die circa 4450 jaar geleden aan de macht was. Waarschijnlijk was ze de moeder van farao Menkauhor, die 8 à 9 jaar regeerde rond 2400 v.Chr.

De archeologen vonden in het graf verschillende beeldjes, piepkleine schaaltjes en kalkstenen kruiken. Foto: AFP/Scanpix