Nieuwe techniek wekt kindmummie tot leven

Door CT- en 3D-scans te combineren zijn onderzoekers erin geslaagd een nauwkeurige digitale kopie van een 2000 jaar oude kindmummie te maken.

© Volume Graphics/Artec 3D/the Rosicrucian Egyptian Museum

Toen ze gestorven was, werden haar organen verwijderd, kreeg ze ronde oorbellen, een amulet en een Romeinse halsketting en werd in een kleed gewikkeld.

En al is het 2000 jaar geleden dat de Egyptische kindmummie die nu bekendstaat als Sherit (‘de kleine’) begraven werd, we weten pas sinds kort een heleboel over haar lichaam.

Mummie tot in detail onderzocht

Sherit kwam in 1930 naar het Rosicrucian Egyptian Museum in San Jose in de VS en werd in 2005 voor het eerst onder de CT-scanner gelegd.

Uit de scans bleek dat het meisje tussen de 4,5 en 6 jaar oud was en dat ze waarschijnlijk bezweken is aan diarree of hersenvliesontsteking. Maar de wetenschappers willen nog meer over haar weten, zo zegt Julie Scott, algemeen directeur van het museum:

‘We wilden een manier vinden om meer te leren over de mummie zonder het omwindsel aan te tasten,’ aldus Scott.

Complete digitale kopie

Om dat doel te bereiken werden CT-scans gecombineerd met 3D-scans. Dit leverde een volledige digitale 3D-kopie in kleur van de mummie op, waarmee de onderzoekers haar vanbinnen en vanbuiten kunnen bekijken zonder haar schade toe te brengen.

Het lichaam van Sherit is een van de eerste die met deze techniek geanalyseerd zijn, maar de wetenschappers die de scan uitvoerden hopen dat de methode in de toekomst ook op andere manieren en in andere vakgebieden toepasbaar zal zijn.