Een kattenmummie uit de stad Abydos in Opper-Egypte. Het is een van de duizenden dieren die elk jaar gebalsemd werden.

Miljoenen dierenmummies in Egypte

Ruim 3000 jaar lang balsemden de Egyptenaren miljoenen dieren als offer voor de goden. Onderzoekers zijn nu bezig de grafkamers van de dieren op te graven.

22 januari 2014 door Niels-Peter Granzow Busch

Egyptenaren hoopten in contact met de goden te komen

De oude Egyptenaren balsemden niet alleen hun farao's. Het aantal gebalsemde dieren is zelfs een veelvoud van het aantal mensenmummies. Katten, honden, ibissen, apen, ezels, krokidillen en talloze andere diersoorten werden aan de lopende band gedood om te eindigen als mummie in enorme ondergrondse grafkelders.

De Egyptenaren geloofden dat de goden in de dieren leefden. Door een dier te doden en te balsemen hoopten ze in contact te komen met de godheid die met het dier in verband gebracht werd.

Enorme dierengraven onderzocht

De laatste tijd zijn egyptologen bezig deze catacomben bloot te leggen. Zo onderzoekt de Egyptische hoogleraar Salima Ikram een catacombe die ruim acht miljoen honden bevat in het grafgebied Saqqara.

Eerder hebben archeologen ook enorme grafkelders vol katten apen en ibissen gevonden, die ook hun eigen tempels hadden. De dieren werden op speciale boerderijen gefokt met het doel om ze ter ere van de goden te balsemen en te doden.

Pelgrims bij de neus genomen

Uit onderzoek aan de miljoenen dierenmummies is gebleken dat ze niet allemaal een dier bevatten. Zo zijn er kattenmummies gevonden die helemaal geen kat bevatten, maar wat modder uit de Nijl. De balsemers verdienden waarschijnlijk een aardig zakcentje met deze oplichterij. De archeologen hopen dat het nieuwe onderzoek licht kan werpen op het raadsel van de Egyptische dierenmummies.

Download het hele artikel over de Egyptische dierenmummies uit Historia 1/2014.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...