Na de dood van Hatsjepsoet werden veel van haar monumenten verwoest. Niemand weet waarom.

Machtige koningin door huidcrème vergiftigd

Duitse onderzoekers vonden resten van een 3500 jaar oude huidcrème, die mogelijk de kanker bij de beroemdste vrouwelijke farao van Egypte veroorzaakte.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een huidzalf mogelijk leidde tot de dood van de machtige Egyptische koningin Hatsjepsoet (1473-1458 v.Chr.).

Duitse onderzoekers vonden resten van de crème in een 3500 jaar oud flesje, dat volgens een inscriptie van de vrouwelijke farao was. Men dacht eerst dat het om een parfumflesje ging, maar bij analyse van de resten werden sporen van de stof creosoot en van asfalt gevonden. Met die stoffen werden in Egypte chronische huidaandoeningen behandeld, maar we weten nu dat ze kankerverwekkend zijn.

Onderzoekers vonden kankerverwekkende stoffen in een flesje dat van koningin Hatsjepsoet was.

‘Het is al langer bekend dat Hatsjepsoet kanker had en er mogelijk aan is overleden. Nu weten we misschien ook waarom’, zegt Michael Höveler-Müller, de curator van de Egyptische collectie aan de universiteit van Bonn in Duitsland.

Als Hatsjepsoet aan een chronische huidziekte leed en de crème een aantal jaren gebruikte tegen de jeuk, kan haar dat volgens Höveler-Müller fataal zijn geworden.

Bekijk ook ...