Journal of Archaeological Science/Shutterstock
Hetepheres, Oude Rijk, zilverschat

Juwelen van Egyptische koningin wijzen op nauw contact met Europa

Sinds archeologen in 1925 het graf van de Egyptische koningin Hetepheres openden, hebben onderzoekers zich verbaasd over de vele zeldzame zilveren armbanden. Nu hebben ze de verrassende verklaring gevonden.

Een doosje met armbanden uit de tombe van de oude Egyptische koningin Hetepheres I bezorgt archeologen al hoofdbrekens sinds het graf 98 jaar geleden werd blootgelegd.

De onderzoekers verbaasden zich over de armbanden omdat ze van zilver waren – een grondstof waarover de Egyptenaren zelf niet beschikten en die voor het eerst werd gedocumenteerd als handelswaar in de Midden-Bronstijd, van 500 tot 1000 jaar na de dood van Hetepheres rond 2566 v.Chr.

Maar nu heeft een internationaal onderzoeksteam het mysterie opgelost.

Door de isotopen te analyseren die verborgen zitten in sporen lood in het zilver, en die de geografische herkomst van het metaal verraden, hebben de onderzoekers de plaats van herkomst van het zilver weten te bepalen. En het blijkt helemaal van de Cycladen te komen, een eilandengroep in de Egeïsche Zee.

Hetepheres I, Gamla riket, silverhandel

Armringarna utgör det största enskilda silverfyndet från det gamla Egypten.

© Journal of Archaeological Science

Staat voerde zilver in

Hetepheres was een van de machtigste koninginnen van Egypte. Ze was de vrouw van farao Snofru, die een revolutie teweegbracht in de Egyptische piramidebouw, en de moeder van Cheops, de bouwer van de Grote Piramide van Gizeh.

Nu verandert haar armband onze kijk op de vroege geschiedenis van Egypte.

‘Egypte en Griekenland waren veel eerder verbonden door handel dan we ons realiseerden,’ zegt de Australische archeologe Karin Sowada, een van de onderzoekers.

Sowada denkt dat de Egyptische staat de drijvende kracht was achter de import, die bestemd was voor de elite. De handel vond plaats op de markt in de bedrijvige stad Byblos in het huidige Libanon.

Byblos ‘leverde het zilver, dat de Egyptische staat vervolgens verwierf,’ zegt Sowada tegen de Australische publieke omroep ABC.

De armbanden leveren nuttige kennis op over de omstandigheden tijdens het Oude Rijk, toen Egypte zijn eerste bloeiperiode beleefde en de grote piramides van Gizeh werden gebouwd.

‘De armbanden bieden een unieke kans om niet alleen de metaalbewerkingstechnieken uit die tijd te begrijpen, maar ook de handelsnetwerken – kennis die belangrijke inzichten biedt in het ontstaan van de Egyptische staat,’ besluit Sowada.