Magnus Manske
Nefertiti

Hoe liep het af met koningin Nefertiti?

Nefertiti was een van de machtigste figuren van Egypte toen ze rond 1340 v.Chr. plotseling verdween. Historici hebben allerlei theorieën over het lot van de mysterieuze koningin.

In de annalen van het oude Egypte spelen maar weinig historische figuren zo’n grote rol als koningin Nefertiti.

Ze stond bekend om haar schoonheid en politieke inzicht, en regeerde zij aan zij met haar man, farao Achnaton, in een zeer bewogen periode in de Egyptische geschiedenis in de 15e eeuw v.Chr.

Met Achnaton introduceerde ze de eerste monotheïstische religie en leidde ze een bloeiend rijk – totdat ze in het 12e jaar van Achnatons bewind plotseling spoorloos verdween uit de anders zo nauwgezette historische verslagen die de Egyptenaren bijhielden.

Wat er met Nefertiti is gebeurd, is lang het onderwerp geweest van debat onder historici en egyptologen.

Eén theorie is dat de iconische koningin om onbekende redenen uit de gratie is geraakt bij Achnaton, die haar vervolgens wegstuurde van het hof.

Een ander idee is dat Nefertiti gewoon gestorven is – door een natuurlijke oorzaak, een verwonding of tijdens een pestuitbraak.

Nefertiti

Nefertiti staat bekend om haar schoonheid en elegantie, maar speelde ook een grote rol in de Egyptische politiek.

© Magnus Manske

Nam Nefertiti een nieuwe naam aan?

Een derde theorie, die de laatste jaren populairder is geworden, is dat Nefertiti gewoon haar naam veranderde en alleen verder regeerde na de dood van Achnaton.

Dit idee is deels gebaseerd op een inscriptie die in 2012 werd ontdekt en die erop duidt dat Nefertiti dezelfde persoon zou kunnen zijn als Neferneferuaten – een tot nu toe ongeïdentificeerde vrouwelijke farao, die Achnaton opvolgde.

De theorie wordt gesteund door het feit dat Nefertiti op verschillende archeologische vondsten is afgebeeld als een farao – bijvoorbeeld terwijl ze op een strijdwagen rijdt of de zonnegod Aton aanbidt.

Ondanks alle theorieën ontbreekt er nog steeds een cruciaal stukje van de puzzel rond Nefertiti en blijft haar lot in nevelen gehuld.