Ayman Damarany
Egyptische brouwerij uit Narmers tijd

Het oude Egypte brouwde erop los

Amerikaanse onderzoekers hebben een grote, opzienbarende vondst gedaan in Abydos. Terwijl farao Narmer Opper- en Neder-Egypte verenigde, brouwden zijn arbeiders duizenden liters bier.

Het is al lang bekend dat de oude Egyptenaren van bier hielden, maar een nieuwe vondst is toch opzienbarend. In Abydos, niet ver van Luxor, hebben Amerikaanse archeologen een verbluffend grote brouwerij opgegraven.

‘De brouwerij produceerde op industriële schaal, wat destijds een volstrekt onbekende orde van grootte was. Die kon duizenden liters bier maken,’ legt archeoloog Matthew Adams van de New York University uit.

Abydos lag ver naar het zuiden

Abydos was een heilige stad in het Egypte van de farao. Hier werden de vorsten uit de eerste dynastieën begraven.

© Shutterstock, Historie

Bier in de oudheid was dik

Adams’ team heeft al zes van de acht gebouwen uit circa 3000 v.Chr. opgegraven. Elk van de gebouwen bevatte 40 grote vaten voor het brouwen van bier.

Nu is alleen de steunvoet van de vaten er nog. Maar in de tijd van farao Narmer (rond 3100 v.Chr.) stonden er grote vaten te borrelen, terwijl arbeiders ze vulden met water en graan en hout op de vuren gooiden. De massa werd dik en gistte, waardoor er alcohol werd gevormd.

Bij de oostelijke ingang van het industriecomplex vonden archeologen een grote berg bierkruiken uit de tijd van de farao.

© Robert J. Fletcher for Abydos Archaeology

Mensen dronken bier bij begrafenissen

Daarna was het klaar om in de ‘bierflesjes’ te worden gegoten: in het oude industriecomplex hebben archeologen duizenden aardewerken kruiken gevonden om het bier in te gieten.

De vele liters bier werden onder meer gedronken tijdens grote koninklijke begrafenisstoeten, denkt Matthew Adams.