Archive of the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University
Graf van Ptahshepses, Oude Rijk Egypte

Herontdekt Egyptisch graf bevat 4400 jaar oude mummie

Na 160 jaar in de vergetelheid te zijn geweest, is een enorm ondergronds graf uit de oudheid herontdekt. Alles wijst erop dat de eigenaar, Ptahshepses, een van de machtigste ambtenaren van het oude Egypte was.

160 jaar geleden ontdekte de Franse archeoloog Auguste Mariette een prominent graf in de buurt van Saqqara in Egypte.

Deze beroemde archeoloog, die ook de tempel bij de Sfinx ontdekte, begon aan de opgraving maar maakte het werk nooit af.

Al snel werd het graf bedolven onder het zand en raakte het in de vergetelheid. Tot nu.

Een team van Tsjechische archeologen heeft het graf niet alleen herontdekt en blootgelegd, maar ook de hooggeplaatste eigenaar ervan gevonden.

Archeologen van het Tsjechische Egyptologisch Instituut ontdekten de vindplaats in 2022 door gedetailleerde satellietbeelden te vergelijken met oude kaarten.

Onlangs openden ze de grafkamer, waarvan de ingang was geblokkeerd met een groot stuk kalksteen.

De kamer is in de oudheid geplunderd, maar bevatte nog enkele van de oorspronkelijke grafgiften, waaronder aardewerk en een gemummificeerde vis.

De grote stenen sarcofaag was gedeeltelijk open, en erin lag het gemummificeerde lichaam van de eigenaar van het graf, de ambtenaar Ptahshepses, die 4400 jaar geleden leefde in het Oude Rijk.

Ambtenaar huwde prinses en introduceerde heerser van de onderwereld

Dat Ptahshepses niet zomaar een ambtenaar was, blijkt uit een inscriptie op een rituele deur in het graf. Die vermeldt dat Ptahshepses trouwde met een dochter van farao Oeserkaf – de stichter van de 5e dynastie.

Volgens de onderzoekers is Ptahshepses de eerste bekende ambtenaar van een niet-koninklijke familie die trouwde met een prinses.

Ptahshepses, grav, Egyptens Gamle Rige
© Archive of the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University

Een inscriptie boven de deur noemt bovendien de god Osiris, de heerser van de onderwereld. Het is een van de vroegste voorbeelden van een vermelding van deze machtige god.

De verwijzing naar Osiris, een van de belangrijkste figuren van de Egyptische godenwereld, maakt het graf nog opmerkelijker, zeggen archeologen.

De vondst is ‘een van de grootste ontdekkingen binnen de egyptologie van de afgelopen jaren’, concludeert opgravingsleider Miroslav Barta in een persbericht van het Tsjechische Egyptologisch Instituut.