Gezicht van 2000 jaar oude Egyptische mummie gereconstrueerd

Zeker 2000 jaar geleden stierf een mooie jonge vrouw in het zuiden van Egypte, en nu heeft een Australisch onderzoeksteam haar met moderne technologie weer tot leven gewekt.

Het kostte 140 uur om de 3D-print van de schedel van Meritamon te maken.

© Paul Burston

Met een CT-scan, een 3D-geprinte schedel en een knap stukje forensisch-geneeskundig werk is er een reconstructie gemaakt van het gezicht van een 2000 jaar oude vrouwelijke mummie.

Het resultaat laat een mooie jonge vrouw van tussen de 18 en 25 jaar zien. Ze heette Meritamon, wat 'geliefd bij de god Amon' betekent.

Het is vooral spectaculair dat het onderzoeksteam en de forensisch artsen van de University of Melbourne en het Victorian Institute of Forensic Medicine hierin zijn geslaagd zonder ook maar één windsel van de uiterst kwetsbare mummie te verwijderen.

Nieuwe techniek brengt eindeloze mogelijkheden

Op basis van een CT-scan maakten de onderzoekers met een 3D-printer een getrouwe weergave van de schedel van de mummie, waarmee ze het gezicht heel precies konden reconstrueren.

Dat was eerder nog niet mogelijk, en het maakt nieuw onderzoek mogelijk naar de honderdduizenden archeologische vondsten van de schedels en delen van geraamtes, die overal ter wereld in musea worden tentoongesteld.

Daarnaast kan de techniek worden ingezet voor de forensische identificatie van slachtoffers van bijvoorbeeld ongelukken of misdrijven.

Video

Een blik in het verleden

'Dankzij deze nieuwe, niet-invasieve techniek konden we door alle lagen heen kijken – inclusief resten van spieren en de schedel zelf,' vertelt dr. Ryan Jefferies van de University of Melbourne.

'Het is een uitzonderlijk inkijkje in het leven van iemand die duizenden jaren geleden heeft geleefd. Voorheen kwam er bij reconstructies veel meer giswerk kijken, maar nu kunnen we wetenschappelijk gezien veel nauwkeuriger zijn,' verklaart hij.

Video