Cicero Moraes et al.
Toetanchamon

Gezicht Toetanchamon gereconstrueerd in 3D

Het gezicht van Toetanchamon is al eerder gereconstrueerd, maar nu heeft een nieuw internationaal team infraroodscans, DNA en meer gebruikt om het meest nauwkeurige 3D-model tot nu toe te maken.

Er zijn in de loop der jaren veel pogingen gedaan om het gezicht van de Egyptische farao Toetanchamon te reconstrueren.

Het eerste model werd in 1984 gemaakt door forensisch wetenschapper Betty Pat Gatliff, en sindsdien hebben andere experts allerlei methoden geprobeerd. Er waren echter grote verschillen tussen hun versies, waardoor het moeilijk is om te achterhalen hoe de jonge farao er precies uitzag.

Een internationaal team onderzoekers stortte zich onlangs op de zaak, en hun 3D-model lijkt erg op één van de eerdere varianten.

Het nieuwe 3D-model is gebaseerd op een groot aantal eerdere metingen en onderzoeken. Er zijn onder andere infraroodscans van de gemummificeerde schedel van Toetanchamon en analyses van zijn DNA gebruikt, en met behulp van statistische gegevens zijn de ontbrekende delen van de schedel aangevuld.

Toetanchamon modellen

Drie versies van Toetanchamon: links uit 1984, in het midden uit 2005 en rechts uit 2023.

© Florida Gulf Coast University Library Archives and Special Collections, Supreme Council of Antiquities and National Geographic Society, Cicero Moraes et al.

Farao is jonger geworden

Toen de studie klaar was, had het 3D-model erg veel weg van een exemplaar uit 2005.

Het team is blij dat het resultaat zo dicht bij het model uit 2005 ligt, omdat dat erop duidt dat ze farao Toetanchamon zo nauwkeurig hebben nagemaakt als met moderne technologie mogelijk is.

Cicero Moraes, co-auteur van het onderzoeksartikel en maker van het 3D-model, merkt op dat de nieuwe reconstructie van de farao iets jongere gelaatstrekken lijkt te hebben:

‘Als we naar hem kijken, zien we meer een schooljongen dan een politicus met verantwoordelijkheden en plichten, wat deze historische figuur nog interessanter maakt.’

Toetanchamon

De onzekerste onderdelen van het nieuwe model zijn de ogen en wenkbrauwen. Het is heel moeilijk om te bepalen hoe die er precies uitzagen.

© Cicero Moraes et al.